Скелеџијо, превези ме преко Мораве

Поред постојећих мостова на Јужној Морави, мештани алексиначке општине ускоро ће имати алтернативу за прелазак с једне на другу страну реке. У неким случајевима ово је и најкраћи начин да се пређе Морава. Годинама уназад приметна је обнова скелског прелаза у нашој општини. Након што је 2016. године Витковац добио нову скелу, недавно је ово пловно средство, преко општинског Одељења за комуналне и грађевинске послове, добила и месна заједница Доњи Љубеш.

Нова љубешка скела је дуга 13, а широка пет метара. Израђена је од метала, има дашчану оплату и редуктор за покретање, а њена вредност је око 2.400.000 динара, речено нам је у општинском Одељењу за комуналне и грађевинске послове. И ову, као и витковачку скелу, израдила је алексиначка фирма „Машине Видојковић”.
Тренутно се на обалама раде прилази за ниски и високи водостај, а када ће се зачути оно „скелеџијо, превези ме преко” зависи од месне заједнице која је задужена за постављање држача за сајлу.

Поред витковачке и доњољубешке, на Јужној Морави активне су још две скеле, код Трњана и Бобовишта. Како нам је потврђено у Одељењу за комуналне и грађевинске послове, у плану је и израда нове скеле за месну заједницу Рутевац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 9 =