SO Aleksinac

Реалан или расипнички буџет

Две буџетске тачке, последњи ребаланс буџета за ову и предлог буџета за 2018. годину изазвале су најобимнију расправу на јучерашњој седници Скупштине општине. За одборнике из опозиције, пре свих, Ивана Димића (ДСС) и Бобана Ранђеловића (ДС) који су и највише излазили за говорницу, несхватљиво је оволико ребаланса буџета у овој, како су рекли „стабилној, а не предизборној” години. Имали су примедби и на предложени буџет за наредну годину, јер за разлику од председника општине, Ненада Станковића који је истакао да је буџет реалан, они су били мишљења да се ради о расипничком и предизборном буџету. Највећу полемику изазвала су планирана средства за уређење пешачке зоне у главној улици. Иван Димић је рекао да јесте за кредитно задужење, али под условом да се средства искористе за неку другу, важнију инвестицију, а не за уређење дела главне улице. Бобан Ранђеловић је упитао одборнике са села, да ли ће гласати за то да се град сређује, а да они и даље газе блато. По њему, о уређењу пешачке зоне требало би да се изјасне грађани на референдуму.

SO Aleksinac

Одговарајући на ове примедбе, председник Станковић је подсетио да је пројекат о уређењу главне улице још 2010. урадила ондашња Дирекција, а да је одборник Димић, који је у то време био на власти, то заборавио.

Рекавши да уређење центра града заслужује кредитно задужење, председник општине је упитао Ивана Димића који су то били критеријуми по којима је у време његове власти узет кредит за изградњу пута Горњи Крупац – Рсовац. Димић је одговорио да је тај пут морао да буде изграђен јер се до Алексинца путовало више од једног сата и да су људи умирали на путу до болнице.

После дуже расправе и бројних реплика, буџет за наредну годину у износу од 1.319.330.000 динара усвојен је већином гласова.

SO Aleksinac

У наставку седнице усвојен је и Акциони план за спровођење Стратегије локалног економског плана за период 2018 – 2020. година који ће, како су нагласили одборници из опозиције бити „мртво слово на папиру” јер није предвиђен усвојеним буџетом за 2018.

На овој седници усвојена је и одлука о повећању дневница одборницима и другим лицима у органима локалне самоуправе. Драгослав Радојковић из одборничке групе СПС-а је предложио да се дневнице повећају само одборницима, а не и члановима Општинског већа, док су Димић и Ранђеловић још на почетку седнице тражили да се ова тачка скине са дневног реда. Све то изазвало је бројне реплике и убеђивања ко од одборника ради, а ко је ту да само диже руке и гласа. Предложена измена одлуке о накнади трошкова је усвојена, па ће одборници и чланови Општинског већа убудуће добијати дневнице у износу 4000 динара по седници.
Уместо Милана Динића који је поднео оставку, за новог члана Општинског већа, изабран је Дејан Стефановић из Алексинца.

Током читаве седнице провејавала су одборничка питања. Иван Димић и Бобан Ранђеловић су исказали незадовољство добијеним одговорима, на шта им је председник Станковић одговорио да је на већину питања која су дата у форми констатација немогуће дати смислен одговор.
На овој седници се чуло да Завичајни музеј и званично престаје да постоји као засебна установа 1. јануара 2018. године и да постаје Завичајно одељење Центра за културу и уметност.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =