Прва акција по новом закону

Првог дана ове године ступио је на снагу нови закон, по коме је урађена реорганизација службе трансфузије крви. Од ове године одељење у Алексинцу је банка крви, а све прикупљене јединице током акција биће прерађиване у Нишу и према потреби враћане у Алексинац.

akcija davanja krvi Једина разлика између нове и досадашње праксе јесте да добровољни даваоци неће моћи да у алексиначкој трансфузији дају крв кад год желе, већ ће долазити екипе из Ниша једном до два пута месечно. Када је реч о правима давалаца, она остају иста. Даваоци и даље неће плаћати здравствену партиципацију, а следују им и два слободна дана у својим радним јединицама. Прва акција је већ заказана за 18. јануар у Дому културе, а то је и био повод да начелник Службе за прикупљање, тестирање и обраду крви у Заводу за трансфузију крви Ниш др Предраг Ђорђевић, заједно са представницима Црвеног крста Алексинац, посети локалну самоуправу.

Не сумњам да ћемо успети да одржимо досадашњи ниво давалаштва, па и да га повећамо, с обзиром да имамо подршку и локалне самоуправе и Црвеног крста, али, пре свега, добровољних давалаца крви. Ми годинама имамо добру сарадњу и са Службом за трансфузију крви у Алексинцу, тако да ту неће бити никаквих проблема. Оно што је можда неки камен спотицања, то су права давалаца која остају иста и то ћемо решити са правним службама. Сви даваоци ће бити ослобођени различитих видова здравствене партиципације. Они који су до десет пута дали крв добиће потврду на годину дана, након сваког давања, а даваоци који иза себе имају више од десет давања добиће трајну потврду. Надам се да ће бити слуха међу правницима и руководиоцима у установама да се два слободна дана користе онда када је даваоцу заиста потребно, односно да се не користе одмах након давања крви. По закону су то везани дани, а установама не одговара да истовремено одсуствује велики број људи – објашњава др Предраг Ђорђевић. 

akcija davanja krvi Да ће се добра сарадња са нишким Заводом за трансфузију наставити и уз примену новог закона, сагласни су и у локалној самоуправи.

У сарадњи са Црвеним крстом и уз техничку подршку локалне самоуправе и неких заједничких акција покушаћемо да ту делатност добровољног давања крви, која је иначе до сада била на високом нивоу у Алексинцу, наставимо и убудуће – закључује Драган Јовановић, начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + 12 =