Пешачка зона зависи од државе?

Како ће се убудуће регулисати водоснабдевање у селима, да ли ће локална самоуправа наставити свој план уређења пешачке зоне и која ће бити најнижа тарифа за принудне управнике, била су нека од питања отворених на јучерашњој седници алексиначког парламента, одржаној након скоро три месеца.

Локални водоводи 

Odbornici Сеоски водоводи убудуће ће морати да имају надлежно лице, које ће осим одржавања, бити задужено и за контролу исправности воде изван централног система. Ово је коначна одлука, коју су након већника, подржали и алексиначки одборници. Нови начин управљања сеоским водоводима, како је саопштено, донет је ради усклађивања са законским решењима, а и да би се јасно дефинисала надлежност, јер републичка инспекција тренутно као одговорну за сеоске водоводе препознаје локалну самоуправу. Решење подразумева и да управници сеоских водовода, било да је реч о удружењима или месним заједницама, не морају нужно сарађивати са општинским „Водоводом и канализацијом”, већ сами одлучују са којом ће фирмом склопити уговор. То значи да ће и сеоска домаћинства која не добијају воду из „Бресја” убудуће плаћати одређену надокнаду за одржавање локалних водовода, али и да ће квалитет воде за пиће у селима бити редовно контролисан.

Главна улица под знаком питања

Odbornici Уколико општина Алексинац не добије финансијску подршку државе, план реконструкције главне градске улице неће бити реализован, рекао је, између осталог председник општине Ненад Станковић на јучерашњем заседању, говорећи о активностима између две седнице.

‒ Пошто је завршен конкурс министарства привреде ми смо као локална самоуправа конкурисали са пројектом уређења главне улице. Пројектантска цена реконструкције је 142 милиона динара. Очекујемо да на овом конкурсу добијемо половину потребних средстава од ресорног министарства. Уколико нам не одобре средства на овом конкурсу, шансе да све то радимо сопственим средствима су мале, али ако добијемо седамдесетак милиона од државе ми ћемо приступити реализацији овог пројекта – рекао је Станковић.

Први човек Алексинца додао је и да се у наредних пар недеља очекује почетак изградње новог моста на Житковачкој бари јер је, како је рекао, Влада донела одлуку о проглашењу хитности ове инвестиције.

Цена принудног управника 

Odbornici Одборници су усвојили и одлуку да у случају постављања принудног управника зграде власници станова издвајају најмање око 160, а највише око 225 динара. Тачније, уколико зграда има до осам посебних делова услуге управника коштаће 162,09 динара месечно, за оне од осам до 30 делова 194,51, док ће највише плаћати становници зграда са преко 30 посебних делова, односно 226,93 динара месечно. Управљање гаражама подразумева посебна издвајања, која износе од тридесетак до нешто више од 60 динара. Поред осталог, у склопу ове одлуке усвојена је и цена текућег одржавања зграда која ће износити од 243,14 динара за зграде без лифта до 316,08 динара за зграде са лифтом.

На јучерашњој седници прихваћен је и предлог да се грађани убудуће путем анкете изјашњавају о квалитету комуналних услуга. Опозициони одборници изразили су сумњу у поузданост ове методе због евентуалних злоупотреба анкетара. Odbornici

Одборници су јуче усвојили и одлуке о јавној расвети, општинским и некатегорисаним путевима и улицама на територији општине, као и зоохигијени. Подржано је и решење о додели општинских признања, тачније звања почасног грађанина, новчаних награда и похвала за ову годину.

У склопу почетног дела седнице, одборници Скупштине општине Алексинац минутом ћутања одали су пошту недавно преминулом колеги одборнику Миодрагу Ракићу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 17 =