Veće

Општинско веће о спорту, саобраћају и екологији

Чланови Општинског већа општине Алексинац су на јутрошњој седници подржали предлог надлежне Комисије да се повећају овогодишња издвајања из буџета за спорт. Недавним ребалансом општинске касе од додељена 2,3 милиона динара, два милиона припашће Спортском савезу општине Алексинац, а 300.000 динара Савезу за школски спорт на име трошкова за здравствени преглед спортиста. Већници су се сагласили и са прерасподелом средстава одређеним клубовима. Због преласка у већи ранг такмичења Фудбалском клубу „ОФК Напредак 1929” увећана су средства за 350.000 динара, као и КМФ „Алексинац 2015” за 250.000 динара. Због постигнутих резултата, из општинске касе добиће више и Џудо клуб „Алексинац” и Шаховски клуб „Лав”. У 2018. години за помоћ спортским клубовима и савезима укупно ће бити подељено 25.765.000 динара.

Чланови општинске владе усвојили су и Извештај о прошлогодишњем раду Савета за безбедност на путевима на територији општине Алексинац. Од реализованих активности издвајају се куповина обележавајућих прслука за прваке, подела ротационих светала за тракторе, пропагандне акције на унапређењу безбедности саобраћаја и друго. Што се тиче финансија, од 5.756.674,оо, планираног расхода у 2017. години, потрошено је свега 1.600.154 динара.

Veće

Општинско веће је потврдило недавно телефонско изјашњавање о Предлогу програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине за 2018. годину и упутило га на сагласност Министарству заштите животне средине. Овим предлогом Фонду је на располагању близу 41 милион динара, од којих су планираних 16 милиона из накнаде за заштиту и унапређење животне средине, док је 24.929.963,оо динара нераспоређени вишак прихода из ранијих година. Највише средстава, близу 33 милиона, биће издвојено за уклањање неуређених депонија по налогу надлежних органа и ове послове најчешће обавља ЈКП „Комуналне услуге”, а нешто мање од 12 милиона планирано је да се издвоји за набавку различитих типова посуда и друге опреме за разврставање и прикупљање отпада, као и неопходних возила. Предвиђена су и средства за активности невладиног сектора у области заштите животне средине која би се додељивала конкурсом. Стручни сарадник у Општинској управи из ове области Владимир Никодијевић упозорио је Веће да ће реализација појединих предвиђених активности зависити и од регулисања одређених правних проблема, као што је експропријација земљишта и друго.

Овог пута пред члановима Општинског већа нашло се само једно Решење о вансудском поравнању за надокнаду штете услед уједа напуштених животиња и то са једним грађанином са Алексиначког Рудника коме је припало 33 хиљаде динара.

Општинска влада дала је и сагласност на прелиминарни предлог за издвајање средстава из буџета намењених спорту у 2019. години у висини од 25 милиона динара. Након усвајања буџета, крајем године, коначно ће бити одлучено колико се планира буџетских средстава намењених спорту за следећу годину.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 7 =