dom zdravlja

Од богиња оболело 188, међу њима 19 здравствених радника

До средине фебруара, број оболелих од малих богиња на територији општине Алексинац достигао је 188, наводи се у најновијем саопштењу Дома здравља. Међу оболелима је и 19 радника из овдашњих здравствених установа, 14 из Дома здравља и петоро из Опште болнице, што, како стоји у саопштењу, све озбиљније нарушава рад ових установа, па се апелује на пацијенте да имају више разумевања.

Надлежни истичу да се мале богиње преносе капљичним путем, да се вирус шири у околни ваздух говором, кашљањем и кијањем, али и директним контактом са секретима оболеле особе који долазе из уста и носа, али и преко предмета контаминираних капљицама из уста оболелог. Пошто се вирус веома лако преноси са човека на човека, могуће је заразити и више од 90 процената особа које су биле у контакту са оболелим током заразног периода, ако особе из контакта нису вакцинисане или нису преболеле мале богиње. Вирус опстаје на предметима и површинама до 2 сата.

Уз напомену да последњих дана расте број оболеле деце из контаката и да се очекује даље ширење епидемије међу невакцинисаним особама без обзира на старосну доб, у Дому здравља још једном истичу да је једина права мера превенције – вакцинација.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + twelve =