Ове године три у кило и три у метар

16. Сабор паприкара у Рутевцу одржан је минуле суботе, а кaо и ранијих година, и овог пута није изостало такмичење произвођача овог поврћа.

Након што су стручњаци претходног дана обишли пријављене парцеле, којих је овом приликом било свега пет, по две у Вукашиновцу, Прасковчу, а једна у Тешици, донели су одлуку да за најбољи засад паприке прогласе парцелу Зорана Маринковића из Вукашиновца. У атару овог села налази се и другопласирани засад, а он је у власништву Славољуба Милошевића.

Када је реч о најбољем засаду паприке, он се простире на површини од 50 ари, а како наводи Зоранов син Стефан Маринковић, ове године је најзаступљенија куртовка, затим црвени длан, бела дуга, варадинка, сомборка и парадајскиња. Да није лако имати најбољи засад и то на пола хектара потврдио нам је Стефан.

Треба доста времена и труда да се уложи, а најбитније је изабрати добре препарате којима се третира паприка – каже Стефан и додаје да иако је у њиховом засаду квалитет паприке одличан, са оваквом ценом не може да се живи само од производње овог поврћа.

У суботу, завршног дана манифестације, као што традиција налаже, уприличено је и мерење најтеже и најдуже паприке.

Трећу годину заредом признање за узгојену најтежу паприку одлази Љубодрагу Пешићу у Ражањско село Прасковче. Он је ове године на вагу ставио плод паприке тежак чак 345 грама, за 10 грама тежи од прошлогодишњег, а 45 од оног мереног 2016. када је такође однео прво место. Ове године други плод по тежини био је свега 5 грама лакши од првопласираног и он је убран у победничкој башти Зорана Маринковића у Вукашиновцу.

Када је реч о мерењу најдуже паприке, дилема није било. Метар је показао 31 подеок приликом мерења паприке сорте венчара. И ова награда, за најдужу иде у руке Љубодрагу Пешићу, истом оном који је ове године узгајио најтежу паприку.

– Последњих шест година са овог сабора враћам се кући са барем једном од награда и ту нема тајни. Само рад, рад побеђује све. Треба редовно да се прска, да се копа, плеви, наводњава и резултати неће изостати – тврди Љубодраг и сматра да је прошле године квалитет паприке био бољи, јер ова кишна година није ишла на руку овом поврћу.

Поред ових такмичења, организатори су припремили награде и за победника у спремању паприкаша. Овог пута крчкала су се три котлића културно-уметничког друштва „Рутевац”. По оцени жирија најукуснији паприкаш скувала је екипа коју су чинили Васић Јован и Бошковићи, Стефан и Иван.

 

Пригодне награде победницима у свим категоријама такмичења уручене су непосредно пре почетка забавног програма. Сви посетиоци ове манифестације могли су да током програма виде сплетове културно-уметничких друштава из Смиловца, Вукашиновца, Алексиначког Рудника и домаћина.

Част да својим концертом затвори овогодишњи „Сабор паприкара Рутевац 2018” имала је естрадна уметница Вера Матовић, која је присутне забављала песмом нешто више од сат времена.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + one =