Dan Roma

Обележен Дан Рома и „Надин” јубилеј

Удружење „Нада” јуче је у Дому културе пригодним програмом обележило Међународни дан Рома. Dan Roma Била је то још једна прилика да се представе ромска култура и обичаји, али и да се укаже на проблеме са којима се суочавају припадници ове заједнице.

Према речима председнице удружења Наташе Петровић, када је реч о образовању младих Рома помака има и ромска деца све чешће схватају значај образовања, бар када је у питању општина Алексинац. Dan Roma

‒ Ми смо допунским наставама и асистенцијом учитеља и наставника кроз наставни рад побољшали досадашње резултате и могу рећи да деца редовније долазе у школу. То нам је био и циљ – да се Роми што више описмене. Што се тиче Солунске улице у Житковцу ту смо постигли максимум, тако да су и та деца сада укључена у образовни систем, а обезбеђене су им бесплатне ужине у две школе на територији општине – каже Наташа и додаје да је пројектом Удружења чији је циљ био подизање свести о значају образовања обухваћено око 605 ромске деце и 118 родитеља.

С обзиром да Удружење „Нада” ове године бележи јубилеј, свој десети рођендан, приређена је и изложба на којој су представљене све реализоване активности и пројекти у протеклој деценији. У обележавању Међународног дана Рома помогли су и малишани из основних школа „Вук Караџић” из Житковца и „Вожд Карађорђе” из Алексинца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 3 =