Rubište Kokana Mladenovića

Министарство подржало ПИП

Након што је прошле године Министарство културе и информисања први пут подржало, сада већ познати, алексиначки позоришни фестивал ПИП, ни ове године финансијска помоћ није изостала. И овога пута Фестивал ће бити подржан са пола милиона динара.

‒ Захваљујући добром раду претходних година, доброј промоцији фестивала и, пре свега, квалитету фестивала, његовој јединствености у свету позоришта како у Србији тако и шире, Министарство је све то препознало и, наравно, подржало фестивал што ће нам омогућити богат репертоарски програм, али и леп и квалитетан пратећи програм – поручује уредник програма ЦКУ Алексинац и члан фестивалског одбора, Милош Паовић.

Фестивалски одбор предвођен селектoром глумцем Томиславом Трифуновићем већ је одабрао шест представa које ће се овог новембра наћи у такмичарском делу фестивала, као и једну која ће се играти у част награђених.

‒ Сада ћемо нешто више радити на пратећем програму да би смо наше суграђане, пре свега оне млађе, упознали са позоришним светом у домену писања драмског текста и уопште у том неком домену процеса стварања позоришних представа – додаје Паовић.

Црна кутија
Из представе”Црна кутија”, фото: БДП

Публика у алексиначком Дому културе, ове јесени у склопу ПИП-а, имаће прилике да види представу београдског Битеф театра „Јами дистрикт”, редитеља Кокана Младеновића, чија је представа „Рубиште” проглашена најбољом на прошлогодишњем фестивалу. Овај комад базиран је на тексту Милене Богавац. У такмичарском делу Народно позориште из Београда имаће две представе, „Утопљена душа” (текст Александар Југовић, режија Бобан Скерлић) и мјузикл „Боливуд” (текст и режија Маја Пелевић), Нишлије ће се такмичити са представом „У чије име” (текст Александар Михаиловић, режија Милан Караџић), а ужичани са комадом „Сербио, земљо рода мога – Стеријин пут у Срба” (текст Милован Витезовић, режија Богдан Јанковић). Глумци Београдског драмског позоришта и Беоарта наступиће са представом „Црна кутија” по тексту Ане Ђорђевић, у режији Андреја Носова.

Utopljene duše
Сергеј Трифуновић и Милица Зарић у представи “Утопљена душа”, фото: БДП

Седми ПИП, представом у част награђених, затвориће „Краљице” Народног позоришта из Сомбора, коју је режирао Бранислав Трифуновић по тексту Дарка Лукића.

Насловна фотографија: “Рубиште”, победничка представа 2017.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 1 =