Smotra

Култна серија, епска поезија и ђачке бриге на смотри

Данас, другог дана Смотре школских позоришних сцена општине Алексинац, своје драмске креације на сцени Дома културе приказали су ученици старијих разреда основних школа „Свети Сава” из Суботинца, „Вук Караџић” из Житковца и „Вожд Карађорђе” из Алексинца.

„Отворена врата” 

Otvorena vrata Цакану, Милицу, Светислава и друге ликове из култне ТВ серије „Отворена врата” за ову прилику оживели су ученици из Суботинца. Наставница српског језика, Марина Миленковић је била комплетан аутор овог игроказа (адаптација, сценографија, избор музике, режија).

‒ Ову серију сам прилагодила и драматизовала како бих ученике, који се нису ни родили када је она први пут приказана, одвела у то време, да их упознам са неким тадашњим култним телевизијским садржајима како би и они на овај начин били део тога. Ученици су уживали док смо радили, били су надахнути и просто су се саживели са ликовима – каже Марина Миленковић и наглашава да су за успешност ове представе 99 одсто заслужни управо ученици.

„Мали Радојица”

Mali Radojica Ђаци из Житковца су за свој наступ на овој смотри, одабрали епску народну песму „Мали Радојица”. Бројни глумачки ансамбл на сцени, музику и остале позоришне елементе успешно је укомпоновала наставница српског језика Бранка Виденовић која иза себе има две успешне позоришне инсценације Радоја Домановића и Косте Трифковића.

‒ Ученици воле епску народну поезију, а песма ‘Мали Радојица’ је некако највише освојила њихова срца и избор је лако пао на њу. Радећи на овој представи деца су показала озбиљност и упорност. Посебно смо разговарали о карактеризацији сваког јунака ове песме, како би свако требало да дочарао свој лик, шта је оно најосновније што покреће и мотивише поједине личности у овој песми – рекла нам је наставница Бранка.

„Ко је крив за јединицу”

Трећу представу дана „Ко је крив за јединицу” одиграли су ученици осмог разреда Основне школе „Вожд Карађорђе”. По тексту Ане Вукајловић, наставница српског језика Марија Крстић је на сцени направила праву судницу, са судијом, браниоцем и тужиоцем и сведоцима како би се дошло до истине, ко је крив за јединицу коју је добио један ученик.

Jedinica

Сутра „Кирија” 

Прва смотра школских позоришних сцена општине Алексинац завршава се сутра када ће у 18 сати глумци Студија глуме Центра за културу и уметност премијерно одиграти представу „Кирија”. Драматизацију Нушићевог текста урадио је Дука Јовановић, а режију потписује Биљана Николић, глумица Крушевачког позоришта. Након ове представе учесницима смотре биће уручене захвалнице чиме ће и званично бити спуштена завеса на Прву смотру школских позоришних сцена.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =