Затворен пут Тешица-Трнава

Киша која је падала током викенда изазвала је нагло топљење снега, што је повећало водостај Јужне Мораве и свих њених притока на територији наше општине. Према подацима које смо добили од надлежних, у седам сати Јужна Морава је на мосту код Алексинца достигла коту од 367, што је 33 цм испод нивоа предвиђеног за ванредну одбрану од поплава. Већи проблем Морава је изазвала изливањем у тешичко поље, па је од јутрос затворен пут Тешица-Трнава, један од праваца који повезује Алексинац и Ниш.

Нагло топљење снега угрозило је снабдевање водом мештане Кулине, пошто је тамо река Турија поткопала цев локалног водовода.

Morava

Непроходан је и регионални пут према Крушевцу, јер је код Ђуниса Морава излила на коловоз, па је та деоница затворена за саобраћај. Према речима председника месне заједнице Витковац Владана Милојевића, Морава прети да се излије на пут од Витковца према Ражњу и то на два места, испред моста у витковачком атару и у прасковачко поље. Према његовим речима, ту је ниво реке око 10 центиметара од врха обале, али процењује да она још надолази.

Председник Милојевић и његови мештани ипак могу да буду задовољни јер овог пута река неће угорзити њихово насеље, пошто, иако недовршен, бедем у изградњи од Трњана до Витковца је издржао налете Мораве и заштитио поља и села у том делу наше општине.

За разлику од моравског дела општине водотоци према Бовну су без значајно повећаног нивоа. На Бованском језеру јутрос од осам сати водостај је био 259,95 цм, што је за 45 центиметра мање од уобичајеног нивоа језера. Тренутно се из језера у Моравицу испушта 12,5 кубика воде у секунди, што је уз нешто јачи приток бочних токова допринело благом порасту нивоа ове реке.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 4 =