NSZ

Запошљавање уз помоћ Националне службе

Могућност да се са евиденције Националне службе пребаце на платни списак, макар и краткорочно, Алексинчани су, као и остали грађани Србије, добили средином овог месеца. Национална служба је на републичком нивоу расписала неколико јавних позива, као део мера активне политике запошљавања, а за ту намену издвојено је 3,65 милијарди динара и додатних 550 милиона за особе са инвалидитетом.

Према документацији достављеној из НСЗ Алексинац, објављени су позиви за стручну праксу и стицање практичних знања, као и за субвенције при запошљавању теже запошљивих категорија и особа са инвалидитетом без радног искуства.

Прилику да уз помоћ Службе обављају шестомесечну стручну праксу имаће радници са средњом стручном спремом уз надокнаду од 14 хиљада динара, за оне који имају више и високо трогодишње образовање пракса ће трајати до девет месеци уз уплату од 16 хиљада, док ће они који имају минимум четворогодишње високо образовање на стручној пракси бити до годину дана уз месечно 18 хиљада динара.

Посредством Националне службе, држава ће субвенционисати и запошљавање теже запошљивих категорија становништва, у коју спадају млади до 30 година старости, старији од 50 година који имају статус вишка запослених, Роми, особе са инвалидитетом, радно способни корисници социјалне помоћи, дугорочно незапослени и жртве породичног насеља. С обзиром да општина Алексинац спада у групу најнеразвијених општина, односно четврту групу ЈЛС (јединица локалне самоуправе), за раднике из ове категорије биће издвојено максималних 250.000 динара по лицу, односно 300.000 за особе са инвалидитетом, кориснике социјалне помоћи, младе са статусом деце без родитељског старања и жртве породичног насиља.

Национална служба расписала је и посебан јавни конкурс за особе са инвалидитетом без радног искуства. За ангажовање незапослених из ове групе субвенције ће износити до 75% зараде.
У оквиру позива који се односи на стицање практичних знања, укључени су неквалификовани радници и они са средњом школом који спадају у категорију вишкова запослених или су на Заводу дуже од годину и по дана.

Сви поменути јавни позиви биће отворени до утрошка средстава или најкасније до 30. новембра, осим конкурса за особе са инвалидитетом који ће трајати до краја године.
Међу десетак објављених конкурса је и ангажовање одређених група незапослених на јавним радовима и он ће бити отворен до 2. априла.

Расписан је и конкурс за самозапошљавање незапослених који су на евиденцији и имају завршену обуку за развој предузетништва. Субвенције за самозапошљавање додељују се у једнократном износу од 180.000 до 220.000 динара, а грађани ће моћи да конкуришу до 16. априла.

Детаљније информације о позивима доступне су на сајту http://www.nsz.gov.rs/live/info/konkursi/konkurs-nsz 

Према подацима службе, у Алексинцу на посао чека 7.023 наших суграђана. Међу незапосленима је највише оних који чекају дуже од годину дана, што се региструје као дуготрајна незапосленост. Највећи проценат чине лица са најнижом стручном спремом, док на посао чека и 275 факултетски образованих и 2 доктора наука.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 9 =