Gaja

Др Гаја: Изабрао сам живот и сачувао душу

Деветнаест година након НАТО агресије, Алексинац се присетио свих страхота и патње које је преживео те кобне 1999. године. Звук сирене, детонација, погашена светла вратила су нас у време када смо са стрепњом гледали у небо, бојећи се за своје и животе својих најмилијих. Доктору Братиславу Миладиновићу, Гаји, „Милосрдни анђео” заувек је однео сестру, мајку и оца. Деветнаест година касније, стао је пред своје суграђане и остале грађане говорећи о болу који носи већ скоро две деценије.

Када Вам живот донесе неизрецив бол, жал и тугу пред Вама су две могућности: да изгубите веру у правду и Бога или да наставите да живите у нади да ће правда бити задовољена, ако не на земаљском, онда у небеском животу. Изабрао сам живот и своју душу сачувао. Живим и борим се да превазиђем бол. Борим се за оздрављење своје и туђе деце, за опоравак своје и свих осталих породица. Према људима из НАТО пакта и њиховим налогодавцима не осећам ништа, равнодушан сам – рекао је др Гаја на државној комеморацији поводом 19. годишњице НАТО агресије.

Вучић: Дивим Вам се 

‒ Докторе Гајо, ја Вам се дивим. Изгубили сте овде и сестру, и мајку, и оца. Ја сам заплакао, Ви сузу пустили нисте. Е то је српска снага, то је српски понос на који, они који су убијали, нису рачунали. Хвала Вам што сте тако јаки за нашу Србију – рекао је председник Републике Александар Вучић на комеморацији.

Петог априла 1999. године Алексинац је доживео своје најтеже бомбардовање у НАТО агресији. У 21 час и 35 минута НАТО пројектили разорили су цивилне објекте у самом центру града збрисавши са лица места шест породичних кућа у Улици Душана Тривунца, а у Улици Вука Караџића уништено је десетак објеката. У том злочиначком нападу погинуло је 11 цивила, а 50 је задобило телесне повреде.

Исте ноћи тај исти, назови, Милосрдни анђео ранио ми је ћерку, сина и супругу. Баш овде, у питомом Алексинцу – присетио се доктор Миладиновић.

Доктор Миладиновић рекао је да ће агресори одговарати за своја дела и да не прихвата да ће смрт невиних људи неком другом омогућити боље сутра.

‒ То је оно што нас разликује од њих. То је оно што нас чини људима. У мом, и у осмеху моје деце, наставља да живи лепота моје сестре, доброта моје мајке и честитост мога оца. Док год постојимо као народ, носићемо успомену на све наше невине жртве. Опростили смо, али заборавили нисмо – рекао је др Гаја на комеморацији.

Gaja

После петоаприлског бомбардовања живот је изгубило још четворо Алексинчана приликом бомбардовања воза на Грделичком мосту, 12. априла. Алексинац је био мета НАТО агресије и 28. маја, када је у бомбардовању Новог насеља страдало троје, а рањено десетак људи.

Обележавању годишњице НАТО бомбардовања, поред председника Републике Србије Александра Вучића, председнице Владе Ане Брнабић, председника Републике Српске Милорада Додика, присуствовали су министри у Влади Републике Србије, представници државних институција и дипломатског кора, као и велики број грађана.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + fourteen =