Дан белог штапа обележен и у Алексинцу

Међуопштинска организација слепих и слабовидих Алексинац данас је низом акција обележила Дан белог штапа. У 11 сати испред Туристичко-информационог центра отворена је продајна изложба књига и рукотворина, а сав приход од продаје намењен је овој организацији. У 12 сати представници политичког, јавног и културног живота нашег града са црним повезима преко очију прошетали су пешачком зоном и на тај начин дали подршку слепим и слабовидим особама.

Циљ оваквих манифестација је да се укаже на проблеме и потребе особа са инвалидитетом и да они постану видљиви остатку заједнице – поручио је окупљенима начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Драган Јовановић. Ти људи не смеју бити дискриминисани, већ им морамо омогућити и бесплатна места за паркирање, бољи и бржи третман у банкама и поштама и слично. Данас ћемо се бар на кратко, неких 500 или 600 метара, поистоветити са њима тако што ћемо са црним повезом на очима и уз помоћ белог штапа прошетати улицама града и на тај начин им и симболично пружити подршку, уз обећање да њихове потребе неће бити заборављене када овај дан прође – додао је Јовановић.

У Србији живи око 12.000 слепих и слабовидих људи, рекао је МО слепих и слабовидих Слађан Миловановић. Он је изразио задовољство због велике подршке грађана, а то је, истакао је, први корак ка разумевању и превладавању препрека у комуникацији двеју страна.

Данашњој шетњи у Алексинцу присуствовали су и представници организација слепих и слабовидих особа из других градова Србије, као и представници локалне самоуправе и јавних предузећа и установа. Своју подршку слепим и слабовидим грађанима општине Алексинац пружио је и народни посланик Далибор Радичевић, који је напоменуо да ће се држава убудуће трудити да кроз законе и уредбе омогући бољи живот и пружи помоћ свима онима којима је неопходна.

Светски дан слепих и слабовидих особа Уједињене нације установиле су 1992. године и од тада се обележава сваког 15. октобра. Овогодишњу акцију у Алексинцу помогли су Центар за културу и уметност, ОТИС и Јавна библиотека “Вук Караџић“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 4 =