Oslobođenje Aleksinca 3

Годишњице ослобођења Алексинца

oslobođenje Aleksinca 1 Опелом страдалим ратницима у ратовима од 1912-1918. и полагањем венаца на споменик у порти цркве Светог Николе, данас је у Алексинцу почело обележавање годишњица ослобођења нашег града у Првом и Другом светском рату.
Представници локалне самоуправе, Уније бораца, резервних војних старешина, пензионера као и политичких партија (СНС, ПУПС И ПС) венце су положили и на спомен костурницу испред ОШ „ Љупче Николић” и одали пошту погинулим борцима у НОР-у.

У историји је остало забележено да је савезничка војска, која се после пробоја Солунског фронта вратила у Србију, 12. октобра ослободила Ниш, а да је део снага 14. октобра, преко Суповца и Пруговца кренуо ка данашњој територији општине Алексинац. Према записима Врховне команде, претходница Коњичке дивизије ушла је у Алексинац 15. октобра у 9 часова.

Говорећи испред спомен костурнице, секретар Уније бораца Алексинца Мића Милојевић, подсетио је присутне на 13. октобар, 1944. године када је Алексинац ослобођен од окупатора и истакао да је антифашизам у темељу нашег народа, у темељу Европске уније и да је антифашизам залог за будућност.

Oslobođenje Aleksinca 2
Алексинац је у оба светска рата претрпео велику материјалну штету, али и велике губитке у људству.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − four =