gerontodomaćica

Геронтодомаћице као чланови породице

Помоћ коју добијају од геронтодомаћица, поједини житељи ражањске општине, описују као нераздвојни део своје свакодневнице. Таквих је неколико десетина старих и немоћних, који овакву помоћ добијају у склопу пројекта „Унапређење социјалне заштите у општини Ражањ”.

‒ Помоћ нам је баш потребна јер и супруга и ја имамо озбиљне здравствене проблеме. Ћерка нас често посећује, али не може да буде са нама нон-стоп, па нам Цица помаже – прича Станоје Младеновић (79), описујући колико њему и супрузи Госпођини (78) значи подршка геронтодомаћице.

‒ Помоћ нам је неопходна. Цица долази сваког дана на по сат времена. Доноси нам лекове, иде у продавницу, зими дода дрва у котао. Ради све што треба ‒ додаје Станоје.

Драгица Јовановић (55), у Ражњу и околини познатија као Цица, послове геронтодомаћице обавља више од деценије. Деветнаест година радила је као планер и магационер рачунополагач.

‒ Када сам остала без посла конкурисала сам свуда где сам видела неку шансу. Сви су ме питали за године, нико за способности и вештине. Пријавила сам се за пројекат са геронтодомаћицама преко бироа. Радити са старима није тешко само морате имати душе и стрпљења ‒ објашњава Цица.

Каже да је за претходних 11 година водила бригу о око 50 старих и онемоћалих Ражањчана. У почетку је имала и по 10 до 12 корисника дневно. Сада брине о шесторо корисника од којих најстарији има 95 година.

‒ Многи траже мене па их имам неколико ‘на чекању’. Сваког дана обилазим све. Имам прецизан распоред јер се зна када кога треба пресвући, нахранити, када ко има терапију. Зими је теже јер се сви греју на дрва па треба и подложити ‒ додаје Цица.

Признаје да јој најтеже падају њихове болести и психичко пропадање јер су стари, немоћни, а деца далеко.

‒ Покушавам да их разведрим, насмејем и најчешће и успевам у томе. Треба бити професионалан и поставити границе. Ми нисмо кућне помоћнице већ смо ту да помогнемо. Понекад знају да буду и џангризави, али када радите дуго онда према сваком имате одговарајући приступ – прича наша саговорница и додаје да у Ражњу постоји велика потреба за оваквом врстом услуга. – Стање је алармантно јер деца одлазе. Можда ће и мени сутрадан требати таква помоћ јер су ми синови отишли ‒ каже једна од најпопуларнијих геронтодомаћица у Ражњу.

У пројекту „Унапређење социјалне заштите у Општини Ражањ”, у делу који се односи на услуге помоћ у кући ангажовано је 12 геронтодомаћица које опслужују више од 60 корисника. Овај пројекат спроводи се уз финансијску подршку Европске уније.

С. Миленковић

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + eleven =