voćnjak

Воће добро поднело мраз

Dušan Stojanović PSSS Niš
Душан Стојановић, инжењер заштите биља

Иако је након топлих дана, позни фебруар изненадио обилним снежним падавинама, воћари не треба да брину за измрзавање својих засада, кажу стручњаци, јер у већини случајева није дошло до отварања пупољака који су, као такви, осетљиви на ниске температуре.

‒ Једино је код неких раних сорти брескве и нектарине температура од -15, можда довела до неког оштећења. Међутим, измрзавање тих пупољака не би требало да пређе 10%, што се практично сматра једном благом проредом плодова – објашњава мастер заштите биља Душан Стојановић, стручни сарадник Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ниш.

Након престанка мразева, када температура пређе у плус, сокови ће нагло кренути у биљкама и доћи ће до бубрења пупољака, па је, по савету нашег стручњака, тада потребно урадити пролећни третман.

‒ То је први фунгицидни третман у овој години неким од препарата на бази бакра са напоменом да се иде у пуној дози – каже наш саговорник и додаје да у том периоду треба обавити и пролећну прихрану воћа азотним ђубривом.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × three =