Бата Милановић: У новинарству нема произвољности

Дугогодишњи новинар Радио Београда и један од водећих српских песника данашњице Братислав Милановић боравио је у свом родном Алексинцу у четвртак, 5. априла, на дан када су пре 19 година НАТО бомбе убиле 11 цивила и разориле ужи центар града. Тог дана Милановић је имао и планирану новинарску радионицу са младим полазницима које Центар за културу и уметност припрема за будуће сараднике свог часописа КултУРА.

Братислав Милановић

У разговору за наш сајт Милановић каже да је искуство које је стекао као новинар и уредник у Радио Београду током 36 година немогуће пренети у једном кратком сусрету са младим људима који се опредељују за новинарство. Али оно што увек говори будућим новинарима је то да је новинарски посао леп, изазован, али и да није лак. Може да буде чак и опасан и да новинари страдају обављајући свој посао.

– Новинари морају да се налазе у центру догађаја, у центру збивања, јер само на тај начин могу да пошаљу праве информације онима којима су оне потребне, а потребне су наравно свима да би могли да се у овом свету и у овом животу оријентишу, да пронађу неки свој простор и неки свој пут. Веома је важно за младе новинаре да свакодневно и на различите начине стичу нова знања, која ће у некој прилици да им затребају – каже Милановић и саветује будуће новинаре да не би требало никада да кажу „е шта ће ми то, кад ће то да ми треба“ јер никад човек не зна кад ће шта да му треба и у којој прилици.

Новинару, сматра Милановић, поготову за текст који ће да напише или да изговори у неком од електронских медија, знање је веома важно и на њему треба радити стално. За сваки текст, уколико постоји прилика, а увек постоји, треба се припремити, као и када се ради о интервјуу или о неким догађајима који су се збили у прошлости, а могу да помогну да се објасни оно шта се данас догађа.

– Један непрестан рад је за новинара веома важан, неопходан и, на крају, тај посао морају да схвате сасвим озбиљно, јер у њему нема произвољности. Сваку произвољност примети неко други и онда на то некад скрене пажњу на пријатан, а некад, бога ми, на непријатан начин – истиче Бата Милановић.

Подсећајући да се он припремао користећи архив Радио Београда, Милановић каже да данас интернет, колико може да буде користан, исто толико може и да штети једном новинару.

– Интернет  нам нуди могућност да упоредимо информације из различитих медија о истом догађају. Рецимо, упоредите шта је о неком дешавању у свету објавио ББЦ, шта је објавио руски „Спутник“, а шта ЦНН. Интернет пружа ту могућност да не мора да се ‘копа’ по прес клипингу Радио Београда, који на крају крајева није ни могао да има на располагању толико листова. Сада је  много лакше доћи до свега тога на овај начин, уколико вам онлајн издања светских новина нуде ту могућност бесплатно – закључује Милановић уз упозорење да информације на Википедији нису  посебно поуздане, јер и уредници Википедије, и Википедија сама тврде да то нису енциклопедијске информације које су 100 одсто тачне.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 11 =