Алексинчани заобилазе Зелену пијацу

За разлику од ранијих сезона, овогодишња припрема зимнице захтева много већа издвајања из буџета. С обзиром да цене непрестано расту, пред домаћицама је дилема, да ли да ипак готову зимницу потраже у маркетима. Да је на алексиначкој пијаци све мање купаца, али и знатно мање робе, потврдили су нам и продавци. Кажу да је однос понуде и цене обрнуто пропорционалан, па са смањењем количине робе на пијаци цене све више расту.

Паприка ајварка је достигла цену од чак 150 до 180 динара за килограм, док је бабура мало јефтинија(100 до 150). Сви они који су одлучили да припремају зимницу за килограм парадајза треба да издвоје од 100 до 120 динара, а ако пак хоће да ставе паричице у тегле, из кућног буџета треба да определе од 80 до 100 динара за килограм. Љута папричица „лесковачка” се и даље продаје на комад, па ко жели да се добрано ољути из новчаника треба да издвоји пет динара за комад.

На тезгама је килограм кромпира 50 динара, црни лук 60, корнишони су од 70 до 100 динара, колико треба издвојити и за килограм шаргарепе. Цена купуса се креће од 20 до 50, а плавог патлиџана од 50 до 70 динара. На пијацу је стигла и свежа зелена салата, њена цена је 50 динара, док за спанаћ треба издвојити дупло више. Пасуљ је од 250 до 300, а исто толико је и бели лук. Ни цена карфиола ове године није ниска, па за килограм овог поврћа треба издвојити 150 динара.

‒ Тренутне цене на алексиначкој Зеленој пијаци су мало застрашујуће. Робе је све мање, а купаца такорећи и нема. Током целог дана ако прође стотинак купаца, једино суботом је мало више народа јер долазе људи са села. За разлику од прошле, ове године је много мања понуда робе на пијаци, а скупља је. То је највероватније разлог што нема купаца. Многи су се одлучили да пазаре готову зимницу по маркетима, него да сами припремају – каже Раца Динић, један од продаваца.

Једино је на пијаци понуда сезонског воћа добра. Јабуке су нешто јефтиније и њихова цена се креће од 40 до 60, док за килограм крушака треба издвојити 100 динара. Колико за крушке, исто толико треба издвојити и за килограм грожђа. Најскупљи су и даље ораси, а њихова цена је од 800 до 1000 динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + ten =