Preduzeće za puteve

Јавне службе спремније за временске непогоде

Службе које се баве зимским одржавањем локалних путева на територији општине Алексинац и остала јавна предузећа спремније него прошле године дочекују период када су могуће обилније снежне падавине ‒ закључак је јутрошње седнице Штаба за ванредне ситуације, настао након анализе чињеница да је неколико алексиначких јавних предузећа у свом возном парку набавило већи број одговарајућих машина. На штабу је констатовано и да су за почетак обезбеђене довољне количине соли и ризле.
Кише које тренутно падају не угрожавају безбедност грађана и имовине. У штабу за ванредне ситуације кажу да за сада надлежне службе не упозоравају на опасност, зато што за сутра најављују престанак падавина.

Према подацима из Републичког Хидрометеоролошког завода у Нишу, у протекла 24 сата више падавина је било у подјастребачком делу наше општине, па је тако у Гредетину забележено 25,9 литара кише по метру квадратном. Када је реч о подбуковичком делу, у Мозгову је измерено 18,2, а у Суботинцу 23,7 литара кише. Након јутрошњих мерења у Рсовцу је забележено 20 литара кише по метру квадратном.

Према прогнози, данас се очекују веће количине падавина које ће условити повећање водостаја на рекама и другим водотоковима али, како кажу надлежни, неће доћи до изливања, јер су досадашњи нивои били испод просечних за ово доба године због предходне суше.

Regres za djubrivo
Стручњаци из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш сматрају да су тренутне кише изузетно добре, како за већ посејане јесење усеве, тако и за обраду земљишта и сетву на теренима где то није било могуће због мањка влаге. Према њиховим проценама, пре кише је посејано око 40% планираних површина и упркос бојазни пољопривредника, да ће због суше доћи до предвојеног ницања стрних жита, садашња влага условиће равномерно клијање семена. Након ових обилних падавина биће доста влаге у земљишту, тако да нема потребе користити редуковану обраду пре сетве, саветују стручњаци и напомињу да је најављен топао новембар, па самим тим не треба журити са наставком сетве и припремом земљишта за пролећне културе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 14 =