Dušan Matejić

„Шизофренија” на сцени

Шта се дешава кад један мали, неважни човек, разочаран и унесрећен поверује да је велик, важан и најважнији? Како се из свог имагинарног света у коме је све лепо, стиже до дубоке личне трагедије? Одговоре на ова питања даје монодрама „Дневник једног лудака” коју ће сутра (среда, 21. фебруар) пред алексиначком публиком одиграти нишки глумац Душан Матејић.

Ова монодрама је настала по истоименој приповетки Николаја Васиљевича Гогоља објављеној 1834. године и, према неким подацима, првом тексту у књижевности који обрађује мотив шизофреније. У овој поставци, која је била његов завршни мастер рад, Душан Матејић врхунском глумачком вештином открива све слојеве овог Гогољевог дела и кроз психолошко-гротескни приказ лудила, публици приређује узбудљиву позоришну авантуру.

Душан Матејић је телевизијској публици познат по улогама у серијама „Синђелићи”, „Сумњива лица” и „Комшије”, а играо је и у филмовима „Врати се Зоне” и „Bon voyage”. Прошле године на фестивалу „Дани Зорана Радмиловића” за улогу Чичикова у Гогољевим „Мртвим душама”, Матејић је награђен „Зорановим брком”. Са шестог Фестивала првоизведених представа у Алексинцу (2016) понео је награду „Душан Дука Јовановић”, као најбољи млади глумац, за улогу авангардног уметника Данила Хармса у комаду „Где је нестао Хармс?” нишког Народног позоришта.

„Дневник једног лудака” почиње у 20 часова, а цена улазнице је 250 динара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 3 =