Чувар традиције и културне баштине

Одржавање овогодишње „Качамакијаде“ породица Благојевић искористила је да отвори за јавност Етно кућу и галерију „Благојевић“, а Бранислав Благојевић, власник куће и идејни творац „Качамакијаде“ истиче да ће на овај начин од заборава бити сачуван део културне баштине који осликава како се некада, када није било индустријализације и масовне производње, живело на селу.

Бранислав Благојевић жели да сачува део културне баштине

– Жеља ми је била да све оно што припада мојој породици сакупим, поставим на једно место и на тај начин пружим млађим нараштајима могућност да се упознају са начином живота на селу пре стотину година, када је била чиста мануфактура, када није било индустријализације и електричне енергије, и када се све производило у оквиру домаћинства, од хране до других техничких помагала – напомиње он.

Сви експонати који су изложени су из породичне заоставштине Благојевића, а поред оруђа и посуђа, посетиоци ће моћи да виде и иконе и слике из тог времена. Етно кућа „Благојевић“ биће отворена како за групне, тако и за појединачне посете, али ће њено радно време бити накнадно утврђено.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 8 =