„Čitalići 2018” u svom rodnom Aleksincu

Međunarodna smotra čitalaštva „Čitalići 2018”, koja ove godine protiče u znaku obeležavanja dva veka Vukovog rječnika, biće održana u Aleksincu, 19. i 20. maja. Predviđene aktivnosti počinju u subotu takmičenjem Čitalića-klikeraša koje će biti održano u OŠ „Vožd Karađorđe”, a od 12 do 14 sati na platou ispred Doma kulture biće postavljeni štandovi škola učesnica i izdavača.

Maja Radoman Cvetićanin
Maja Radoman Cvetićanin, idejni tvorac „Čitalića”

‒ Na smotri pod nazivom ‘Nezaboravljeno blago mog kraja’ videćemo rezultate kreativnog rada dece iz preko 40 škola. Očekujemo više od 70 prijavljenih delegacija, kao i delegaciju iz Republike Srpske u kojoj dvadeset škola učestvuje u aktivnostima ‘Čitalića’. Očekujemo i dolazak delegacije iz dijaspore, odnosno predstavnika Dopunske škole srpskog jezika u Nemačkoj ‒ kaže direktor Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin i dodaje da će program upotpuniti i Književni klub „Velimir Rajić”, Plesni studio „Ronde”, deca iz osnovnih škola sa najboljim rezultatima, Osnovna muzička škola „Vladimir Đorđević”, GKUD „Aleksinac” i KUD „Bukovik” iz Mozgova.

Čitalići Paralelno sa smotrom školskih štandova, održava se i program pesnika u kome će nastupiti Dejan Aleksić, Branko Stevanović i Miloje Radović, pesnici Čitalića Vesna Ristović, Nera Legac, Ljiljana Andrić i Tatjana Đurić, kao i ambasadori Čitalića, Violeta Jović i Vlasta Cenić.

Prvi dan „Čitalića” obeležiće i dve izložbe u Galerijama Centra za kulturu i umetnost kao deo ovogodišnje manifestacije „Noć muzeja”. Izložbe se otvaraju u 13 sati, a u 19 sati u dvorištu Zavičjanog muzeja biće predstavljena monografija o manastiru Žiča.

„Čitalići” se završavaju u nedelju, radionicama za decu i pesnike i konferencijom za mentore. Na konferenciji „Čitalići na Vukovom putu” očekuje se učešće desetak stručnjaka za jezik i književnost među kojima su i Zorana Opačić, Milivoje Mlađenović i Goran Maksimović.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 + six =