šetalište

Центар Алексинца по угледу на велике градове

Прошлог петка у сали Скупштине општине, надлежним службама и руководству општине, представљен је измењен пројекат уређења шеталишта у делу улице Књаза Милоша. Реч је о пројекту који је урађен пре неколико година када је наручилац у име локалне самоуправе била Дирекција за урбанизам и изградњу општине Алексинац. Ове промене су биле неопходне како би се пројектна документација ускладила са новим Законом о планирању и изградњи и новим правилницима, али и да се усвоје неке сугестије у односу на првобитни пројекат.

Marković
Далибор Марковић, заменик начелника за привреду

‒ Пешачка зона у делу улице Књаза Милоша, који је и сад затворен за саобраћај, биће поплочана гранитом као што је случај са платоом испред Дома културе. Баште кафића биће постављене дуж средине улице, док се са обе стране оставља простор дужине по пет метара за пешаке. Садашњу фонтану замениће нова са 25 млазница и расветом у нивоу плочника. Управо због такве фонтане, када се искључи вода, читав тај простор може да се користи и за неке скупове. Пешачка зона добиће и потпуно нови дрворед. Овим пројектом сагледане су и належеће улице Дракчета Миловановића, од зграде Фонда ПИО до Књаза Милоша и Таушановићева, од Књаза Милоша до раскрснице са улицом 7. јули. Задатак пројектаната је био да ови делови улица добију етно и ретро изглед. И оне ће бити поплочане гранитом који ће бити имитација старе калдрме, а уличну расвету ће чинити фењери са модерним лед сијалицама – каже заменик начелника за привреду општине Алексинац, Далибор Марковић.

šetalište Пројектом је предвиђена и изградња дуго очекиваног јавног тоалета. Он ће бити лоциран иза паркинга код ПИО фонда, а предлог је да трафике код фонтане буду измештене и постављене на углу улица Дракчета Миловановића и Душана Тривунца. Од нашег саговорника сазнајемо да ће питање киоска и малих монтажних објеката у читавом граду бити решено накнадном одлуком локалне самоуправе.

Комплетно уређење пешачке зоне подразумева и радове на замени атмосферске и фекалне канализације и постављање такозваних продора кроз део тротора који ће се користити за нека будућа провлачења инсталација како би се избегло раскопавање тек изграђене улице.

šetalište
Део улице Дракчета Миловановића

‒ Укупна вредност овог пројекта је око 140 милиона динара. Оно што је сад актуелно је конкурс Министарства привреде ‘Градимо заједно’ који суфинансира овакве врсте пројеката са 50 одсто средстава. Наша општина припрема документацију за конкурс и надамо се да ћемо добити ‘зелено светло’ министарства за суфинансирање овог пројекта – наводи Далибор Марковић.

Према његовим очекивањима, са радовима би се кренуло средином септембра, а уколико се не заврши сва пројектна документација и не добију сва одобрења, пешачка зона би сачекала наредну годину. Али, судећи по темпу којим се одвијају планиране активности, Марковић је уверен да ће већ на јесен део улице Књаза Милоша постати велико градилиште.

 

2 коментара

  1. “Upravo zbog takve fontane, kada se isključi voda, čitav taj prostor može da se koristi i za neke skupove.”
    Aleksincu nedostaje prostor za skupove?! Aleksinac se prazni, sela se prazne, a nekome fali prostor za skupove.

    Granitne ploče i rasveta u nivou pločnika :
    Dom kulture nije daleko da bi se videlo u kakvom je zaprljanom stanju napred navedeno.

    Javni toalet?
    Valjda će i taj civilizacijski izum da se dočeka u našem gradu.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + two =