osmi mart

Цвеће од 30 до више стотина динара

У сусрет предстојећем Међународном дану жена, алексиначко шеталиште препуно је продаваца који нуде разноврсно цвеће и цветне аранжмане, најзаступљенији осмомартовски поклон. Традиционална улична осмомартовска продаја цвећа почела је пре неколико дана, али се, по речима искусних продаваца, ове године повећао број оних који продају, док је купаца знатно мање него ранијих година.

Ваљда су људи без посла, па мисле сад ће да зараде продајом цвећа – каже нам једна продавачица.

osmi mart

У сваком случају, избор је велики. Нуди се и саксијско и резано цвеће, а цене се крећу од 30 динара за баштенску љубичицу до више стотина динара за неке, како продавци кажу, боље аранжмане. С обзиром на већу понуду и цене варирају, па се за каранфил тражи негде 70, а негде и до 100 динара. На неким тезгама за по 150 динара може се купити цвет руже, гербера или маргарите. Од саксијског цвећа кажу нам да је најпродаванија јагорчевина, која је и најјефтинија и кошта око 100 динара, а у понуди су и мушкатле за 200, 50 динара скупља циклама и велике калиопе, које коштају око 400 динара. Све у свему, има шта да се пазари, а можда ће са сутрашњим празником доћи и већи број купаца.

Оно што се саветује купцима осмомартовских поклона је да се, пре куповине, информишу о симболици цвећа које бирају за поклон. Па, док је црвено цвеће симбол љубави и не би требало да се поклања туђим женама, дотле љубичасто цвеће, као израз жалости, може изазвати неспоразум. Орхидеје се углавном поклањају старијим дамама као симбол дивљења, па су тако најпогодније за свекрве или таште, док розе ружа поручује да гајите нежна осећања према ономе које дарујете. И број цветова носи одређену симболику, али с обзиром да се о томе мало зна, довољно је да се испоштује обичај нашег краја и изабере букет са непарним бројем цветова. Оно што не треба заборавити је да мушкарци женама поклањају искључиво резано цвеће, док су поклони у саксијама предвиђени за међусобна женска даривања.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 9 =