Milunka Savić

Херојство Милунке Савић на алексиначкој сцени

Представа „Милунка”, посвећена хероини српских ослободилачких ратова Милунки Савић, следеће недеље биће изведена пред алексиначком публиком. Комад редитеља Петра Станојловића, у којем лик Милунке тумачи глумица Весна Станковић, проглашен је за најбољи на Међународном фестивалу у Земуну 2015. године, добитник је Златне колајне публике „Синиша Дашић”, а на Међународном фестивалу у Москви 2015. године добио је награду „Златни витез”.

Ову историјску монодраму Алексинчани ће имати прилике да виде у понедељак 15. октобра када се у граду обележава годишњица ослобођења у светским ратовима.

‒ Позивамо све оне који воле своју историју и који цене жртве својих предака да нам се придруже на овом изузетном догађају – поручују организатори и додају да се карте могу купити на билетарници Дома културе данас до 20 часова или у понедељак, на дан извођења.

Прича о Милунки Савић почиње од њених девојачких дана, које је проводила у копаоничком селу Копривници, са две сестре, родитељима и болешљивим братом. Да би заштитила брата, прерушена у мушкарца одлази у Први балкански рат под именом Милун Савић. Међутим, њена тајна ће бити откривена након рањавања, али је војска ипак задржава у јединици. Рањавана је девет пута, а после демобилизације добија девојчицу, усваја још три ћерке и храни више од тридесеторо деце. За своје јунаштво добила је дванаест медаља и била је високо цењена од стране француских војних великаша Франше д’ Епереа, Шарла де Гола и вицеадмирала Гепрата.

Комад „Милунка” театра „Балкан нови покрет” из Београда може се окарактерисати као „исповест од прве пушке до метле”, јер је хероина Милунка Савић након ратова радила као чистачица у банци.

Представа почиње у 20 часова, а цена карте је 250 динара, док се групне улазнице наплаћују по 150 динара.

Фото: Тетар Балкан нови покрет

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 18 =