FK „Morava“ – od Montevidea do Rusije

Daleke 1930. godine, kada je Kraljevinu Jugoslaviju tresla fudbalska groznica zbog odlaska reprezentacije u Urugvaj, na Prvo svetsko prvenstvo u fudbalu, grupa žitkovačkih zaljubljenika u igru sa loptom odlučila je da osnuje mesni fudbalski klub. Ostalo je zapisano, što na papiru što u sećanjima, da je ideja potekla u čuvenoj kafani kod Radeta Jankovića, a da je zvanično 17. juna, na praznik Svete Trojice, kod četiri bresta, uz potpis trinaestorice osnivača formiran Fudbalski klub „Morava“.

Ime kluba predložio je industrijalac i vlasnik crepane Dragutin Popović, a prvu šniranu fudbalsku loptu u Žitkovac je iz Jagodine doneo Miodrag Vučković zvani „Jagodinac“, tadašnji šef železničke stanice.

Prvu utakmicu „Morava“ je odigrala te godine protiv ekipe „Deligrada“ i izgubila sa 3:2. Oba gola za žitkovački klub postigao je Bora Stanimirović – Rača, koji je tako postao prvi strelac u istoriji kluba.

Zvanični član Jugoslovenskog loptačkog saveza „Morava“ postaje 1931. godine i takmičila se u okviru Niškog loptačkog saveza u ligi Moravske fudbalske župe.

Klub nije bio aktivan tokom Drugog svetskog rata, a rad je obnovljen 16. juna 1946. godine. Zbog teške materijalne situacije u periodu od 1951. do 1954. godine klub se takmičio pod nazivom FK „Železničar“. Na icijativu Narodnog odbora Opštine Žitkovac 1. jula 1954. (u vreme kada se u Švajcarskoj održavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu) klubu je vraćeno prvobitno ime, koje je zadržao do danas.

Najveći uspeh u svojoj istoriji „Morava“ je postigla pre tačno 40 godina, kada je kao prvak Međuopštinskog fudbalskog saveza Niš – grupa Istok (sezona 1977/78) postala član ondašnje Niške fudbalske zone. Bilo je to neposredno pred početak Svetskog fudbalskog prvenstva u Argentini.

U ovom rangu takmičenja tokom dve sezone „Morava“ se nadmetala sa ekipama poput „Đerdapa“ iz Kladova, „Timočanina“ iz Knjaževca, „Železničara“ iz Niša, „Hajduk Veljka“ iz Negotina, „Ozrena“ iz Sokobanje, aleksinačkog Napretka…

Na proleće 1998. „Morava“ je kroz razigravanje (u dve utakmice bila je bolja od ekipe iz Donjeg Vlasa) obezbedila plasman u Nišku zonu. U leto te 1998. godine Francuska je bila domaćin 16. Svetskog fudbalskog prvenstva.

Ove godine, na praznik Svete Trojice, „Morava“ je obeležila svoj 88. rođendan i, igrom slučaja, njena sudbina ponovo je povezana sa održavanjem Svetskog prvenstva u fudbalu, ovog puta u Rusiji. Dok fudbalski fanatici sa nestrpljem očekuju početak najveće planetarne fudbalske fešte, fudbaleri žitkovačkog kluba i navijači sa zebnjom iščekuju poslednji sudijin zvižduk na poslednjoj utakmici u ovoj sezoni, nakon kojeg će se znati da li je „Morava“ izborila opstanak u Okružnoj ligi Nišavskog okruga.

U svakom slučaju, 2018. godinu fudbalski sladokusci u Žitkovcu pamtiće i po Mundijalu u Rusiji, i po „Moravi“.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − 18 =