ФК „Морава“ – од Монтевидеа до Русије

Далеке 1930. године, када је Краљевину Југославију тресла фудбалска грозница због одласка репрезентације у Уругвај, на Прво светско првенство у фудбалу, група житковачких заљубљеника у игру са лоптом одлучила је да оснује месни фудбалски клуб. Остало је записано, што на папиру што у сећањима, да је идеја потекла у чувеној кафани код Радета Јанковића, а да је званично 17. јуна, на празник Свете Тројице, код четири бреста, уз потпис тринаесторице оснивача формиран Фудбалски клуб „Морава“.

Име клуба предложио је индустријалац и власник црепане Драгутин Поповић, а прву шнирану фудбалску лопту у Житковац је из Јагодине донео Миодраг Вучковић звани „Јагодинац“, тадашњи шеф железничке станице.

Прву утакмицу „Морава“ је одиграла те године против екипе „Делиграда“ и изгубила са 3:2. Оба гола за житковачки клуб постигао је Бора Станимировић – Рача, који је тако постао први стрелац у историји клуба.

Званични члан Југословенског лоптачког савеза „Морава“ постаје 1931. године и такмичила се у оквиру Нишког лоптачког савеза у лиги Моравске фудбалске жупе.

Клуб није био активан током Другог светског рата, а рад је обновљен 16. јуна 1946. године. Због тешке материјалне ситуације у периоду од 1951. до 1954. године клуб се такмичио под називом ФК „Железничар“. На ицијативу Народног одбора Општине Житковац 1. јула 1954. (у време када се у Швајцарској одржавало Светско првенство у фудбалу) клубу је враћено првобитно име, које је задржао до данас.

Највећи успех у својој историји „Морава“ је постигла пре тачно 40 година, када је као првак Међуопштинског фудбалског савеза Ниш – група Исток (сезона 1977/78) постала члан ондашње Нишке фудбалске зоне. Било је то непосредно пред почетак Светског фудбалског првенства у Аргентини.

У овом рангу такмичења током две сезоне „Морава“ се надметала са екипама попут „Ђердапа“ из Кладова, „Тимочанина“ из Књажевца, „Железничара“ из Ниша, „Хајдук Вељка“ из Неготина, „Озрена“ из Сокобање, алексиначког Напретка…

На пролеће 1998. „Морава“ је кроз разигравање (у две утакмице била је боља од екипе из Доњег Власа) обезбедила пласман у Нишку зону. У лето те 1998. године Француска је била домаћин 16. Светског фудбалског првенства.

Ове године, на празник Свете Тројице, „Морава“ је обележила свој 88. рођендан и, игром случаја, њена судбина поново је повезана са одржавањем Светског првенства у фудбалу, овог пута у Русији. Док фудбалски фанатици са нестрпљем очекују почетак највеће планетарне фудбалске феште, фудбалери житковачког клуба и навијачи са зебњом ишчекују последњи судијин звиждук на последњој утакмици у овој сезони, након којег ће се знати да ли је „Морава“ изборила опстанак у Окружној лиги Нишавског округа.

У сваком случају, 2018. годину фудбалски сладокусци у Житковцу памтиће и по Мундијалу у Русији, и по „Морави“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + nine =