Физика Гуливерових путовања

У сали Алексиначке гимназије данас је одржано једно занимљиво предавање  на тему „Физика у књижевности и на филму“. На који начин је физика као природна наука уграђена у све тековине нашег друштва – у индустрију, у техничке ствари али и у уметност – ученицима и професорима гимназије говорио је професор доктор Љубиша Нешић, редовни професор на Природно-математичком факултету у Нишу. Професор Нешић је заправо представио свој научни рад под називом „Физика Гуливерових путовања“, који се нашао у зборнику 13. Хрватског симпозијума о настави физике, одржаном ове године у Задру.

Професор доктор Љубиша Нешић

У његовом раду је, пре свега са аспекта физике, анализирано једно од најпознатијих дела светске књижевности „Гуливерова путовања“ Џонатана Свифта, а он је навео један од примера.

-Примена закона скалирања на Гуливера, Лилипутанце и Бробдингнежане доводи до закључка да Гуливер није могао да чује шта они говоре, јер су једни својим гласовним апаратом емитовали ултразвук а други инфразвук – рекао је професор Нешић и нагласио да је повезивање физике са садржајем других предмета један од начина да се код ученика подигне мотивација, како би они лако увидели смисао њихове обраде и значај и примену добијених закључака.

Професор Нешић је о овој теми причао на више различитих места и пред различитом публиком и реакције су, како је рекао, увек биле позитивне, без обзира да ли је у питању предавање у школи или на неком научном скупу.

– Физичари су заинтересовани да виде и чују како на једноставан начин нешто може да се изложи и са чиме све може да се повеже. Деци, опет, верујем да значи у одређеном смислу као мотивација и веза нечега што они знају и нечег што ће научити касније кроз школовање, кад буду савладавали ствари из познавања природе и света око нас, па и физике – каже професор Нешић.

Ово предавање у Алексиначкој гимназији организовала је Јавна библиотека „Вук Караџић“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =