Fizika Guliverovih putovanja

U sali Aleksinačke gimnazije danas je održano jedno zanimljivo predavanje  na temu „Fizika u književnosti i na filmu“. Na koji način je fizika kao prirodna nauka ugrađena u sve tekovine našeg društva – u industriju, u tehničke stvari ali i u umetnost – učenicima i profesorima gimnazije govorio je profesor doktor Ljubiša Nešić, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Profesor Nešić je zapravo predstavio svoj naučni rad pod nazivom „Fizika Guliverovih putovanja“, koji se našao u zborniku 13. Hrvatskog simpozijuma o nastavi fizike, održanom ove godine u Zadru.

Profesor doktor Ljubiša Nešić

U njegovom radu je, pre svega sa aspekta fizike, analizirano jedno od najpoznatijih dela svetske književnosti „Guliverova putovanja“ Džonatana Svifta, a on je naveo jedan od primera.

-Primena zakona skaliranja na Gulivera, Liliputance i Brobdingnežane dovodi do zaključka da Guliver nije mogao da čuje šta oni govore, jer su jedni svojim glasovnim aparatom emitovali ultrazvuk a drugi infrazvuk – rekao je profesor Nešić i naglasio da je povezivanje fizike sa sadržajem drugih predmeta jedan od načina da se kod učenika podigne motivacija, kako bi oni lako uvideli smisao njihove obrade i značaj i primenu dobijenih zaključaka.

Profesor Nešić je o ovoj temi pričao na više različitih mesta i pred različitom publikom i reakcije su, kako je rekao, uvek bile pozitivne, bez obzira da li je u pitanju predavanje u školi ili na nekom naučnom skupu.

– Fizičari su zainteresovani da vide i čuju kako na jednostavan način nešto može da se izloži i sa čime sve može da se poveže. Deci, opet, verujem da znači u određenom smislu kao motivacija i veza nečega što oni znaju i nečeg što će naučiti kasnije kroz školovanje, kad budu savladavali stvari iz poznavanja prirode i sveta oko nas, pa i fizike – kaže profesor Nešić.

Ovo predavanje u Aleksinačkoj gimnaziji organizovala je Javna biblioteka „Vuk Karadžić“.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × three =