Izložba PIP

Festival u objektivu

Neposredno pre početka prve predstave šestog Festivala PIP, kao deo pratećeg programa, sinoć su u Centru za kulturu i umetnost otvorene dve izložbe. Najpre je otvorena izložba fotografija sa prošlogodišnjeg festivala autora Marka Miladinovića koji je od početka sastavni deo ove pozorišne svetkovine. On je tokom proteklih pet godina uradio na stotine i stotine fotografija na kojima je ovekovečio trenutke iz tridesetak predstava koji mogu da promaknu ljudskom oku, ali ne i objektivu foto aparata.

Marko Miladinović i Milivoje Mlađenović
Marko Miladinović i Milivoje Mlađenović

Pozorišna umetnost zbog svoje neponovljivosti nije uporediva ni sa jednom drugom i ta neponovljivost je odlika njenog fenomena. Ali upamtite, Marko Miladinović se pridružuje onima koji pokušavaju, koliko god je moguće, da bar jednu dimenziju pozorišnog fenomena, pozorišne atrakcije sačuva od zaborava. Naravno, to je jedan utopijski poduhvat, ali Marko ume i to pokazuje već šestu godinu da odabere one trenutke koji se odupiru zaboravu i koji u oku posmatrača bude niz asocijacija na ono što je minulo i neponovljivo, nikad više. Svaka pozorišna predstava je jedna, jedinstvena i nikad više uhvatljiva. Marko uspeva da svake godine odabere najistaknutije trenutke pozorišnih predstava – rekao je na otvaranju urednik pratećeg programa festivala, Milivoje Mlađenović.

Maja Radoman Cvetićanin
Maja Radoman Cvetićanin

Drugu izložbu večeri, a reč je o postavci „Negujmo srpski jezik”, otvorila je direktor Centra za kulturu i umetnost, Maja Radoman Cvetićanin koja je naglasila da je Aleksinac prvi grad posle Beograda koji ima priliku da vidi ovu izložbu. Reč je o plakatima sa citatima velikana srpske književnosti (Andrić, Crnjanski, Karadžić, Sekulić, Popa…) i narodnim izrekama u vezi sa očuvanjem srpskog jezika. Izložbu je pripremilo Ministarstvo kulture.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 2 =