Pesnički susreti

У славу Орфеја и Велимира Рајића

„Песнички сусрети Алексинац 2018” окупили су, протекле суботе, тридесетак песника из Добоја, Бањалуке, Смедерева, Београда, Трстеника, Ћуприје, Горњег Милановца, Такова, Пожаревца, Крагујевца, Ниша, Лапова, Сокобање, Врњачке Бање, Прокупља и Рашке, а празнику речи присуствовао је и ирачки новинар и песник, Сабах Ал Зубеиди који живи и ствара у Београду.

Pesnički susreti
Жири „Песничких сусрета Алексинац 2018”

Песмом „Научите пјесан” Миодрага Павловића, присутнима је добродошлицу пожелела председница Књижевног клуба „Велимир Рајић” Александра Павловића, а стих „научите пјесан, то је избављење” очигледно је био веома инспиративан за учеснике песничког надметања. Жири, који су чинили две професорке српског језика и књижевности, Ивана Стојановић – Благојевић и Марија Петровић и песник из Параћина Слободан Ивановић, награду „Чувар традиције” за најбољу традиционалну песму доделио је Мирославу Мишелу Болтресу из Смедерева, а награду „У корак с временом” за најбољу савремену песму, Горану Пилиповићу из Бањалуке.

Pesnički susreti
Гост из Ирака, Сабах Ал Зубеиди

Награда „Оригинални стихотворац” за најоригиналнију песму отишла је у руке Жељка Јовановића из Крагујевца. Љиљани Павловић из Лапова припала је награда „Трептај срца” за најемотивнију песму, а Хранимир Хране Милојковић из Сокобање је добио награду „Лепота стиха” за најбоље остварену форму песме. Ове године награду „Песнички весник” која се уручује најперспективнијем младом песнику, жири је доделио Иви Херц из Крагујевца.

Pesnički susreti
Добитник друге награде на конкурсу, Душан Карановић 

 

„Песму над песмама”, односно најбољу песму Песничких сусрета, написао је Милош Милошевић Шика, песник из Трстеника, док је публика највише гласова дала Бобану Пауновићу из Пожаревца. Њему је припала награда „Песничка лира”.

Овом приликом уручене су и награде са конкурса алексиначког књижевног клуба. Прву награду у категорији на задату тему „У мени опет васкрсава оно што не знам шта је, ал’ знам шта ће бити” добио је Милан Н. Кузмић из Добоја коме је уручена повеља „Велимир Рајић”. Награда је уручена и Душану Карановићу из Рашке који је у категорији на слободну тему освојио друго место.

На насловној фотографији: Председница клуба „Велимир Рајић” Александра Павловић и добитник повеље Милан Н. Кузмић 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + fifteen =