Lane

У селима све мање предшколаца, а у граду се чека ред

Негативне последица смањивања броја сеоског становништва на укупан друштвени и социјални живот руралног дела општине Алексинац, полако почињу да се осећају у многим областима. Један од примера тих негативних трендова може се видети и на основу података о прошлогодишњем раду Предшколске установе „Лане”, као и у плану активности за ову годину.

У радној 2018/2019 години ова установа користиће 25 објеката, пет у граду и 20 на селу у којима ће бити 48 група. У прошлој години установа „Лане” је за реализацију своје делатности користила 28 објеката, од којих су се пет налазила у граду, а 23 на селу и рад се одвијао у 50 група. Због смањења броја деце у сеоским срединама број група смањен за четири, али су у граду оформљене две нове. У овој години без предшколске групе остала су насеља Горње Сухотно, Горњи Крупац и Краљево.

Што се тиче самог Алексинца, иако постоје просторни услови и даље око 130 малишана чека да буде примљено на целодневни боравак. Како се могло чути на данашњој седници Општинског већа приликом разматрања извештаја и плана, проблем је што установа „Лане” не може, због законских ограничења, да запошљава нове раднике. Поједини већници упитали су да ли се приликом одлучивања о смештају поштује критеријум запослености оба родитеља. Директорка ове предшколске установе Виолета Поповић је рекла да се поштује и тај критеријум, али да је он у другој групи, док су у првој групи приоритета деца са сметњама у развоју, самохрани родитељи и социјално угрожене породице. Директорка је напоменула да се законска регулатива поштује и да сваки незадовољан родитељ може да се увери на који начин се вршио пријем деце.

Извештај о раду за прошлу годину и план активности за ову школску годину биће и на дневном реду седнице Скупштине општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 5 =