Vrćenovica

У поплављеном подручју: Киша и неслагање успоравају чишћење

Фотографије које нам наши читаоци шаљу са терена и молбе угрожених за помоћ указују да су размере штета насталих од недавног невремена у подјастребачким селима знатно веће од оних које се пласирају у јавност. Иако је механизација Јавног предузећа за путеве већ неколико недеља стално на терену, оштећени грађани сматрају да је недовољно машина ангажовано на отклањању наноса, како на јавним површинама, тако и на приватним поседима, па је свака нова киша – нова стрепња мештана ових села.

Vrćenovica

Нашој редакцији обратила се група од пет домаћинстава из једног дела Врћеновице, истичући да без помоћи шире заједнице не могу да очисте ни своја дворишта, а камоли ископане путеве и затрпане водотокове. Кажу да су морали да протестују, након чега су упућене две машине, које су неколико дана рашчишћавале терен, али је, по њиховом мишљењу, то било недовољно. Један од незадовољних мештана је и Владимир Цветановић, који каже да је после сваке нове падавине, слика још гора и да делује као да машине нису ни рашчишћавале.

Vrćenovica Vrćenovica

Зато мештани апелују да им се помоћ одмах укаже, а не да буду последњи. Сматрају да такав третман имају пошто су учествовали у протесту непосредно након поплава, када је група становника Врћеновице блокирала пут.

Vrćenovica Ни за познатог сточара Дејана Миладиновића, који живи у том делу насеља, ситуација није сјајна, иако је било помоћи у рашчишћавању, сматра је недовољном. Док он и његове комшије ручно чисте дворишта, сматра да је потребно ангажовати више машина како би се последице што пре отклониле. Миладиновић напомиње да им је саветовано да наносе из својих дворишта избацују на улицу, али да су екипе јавних предузећа тек данас почеле да односе тај садржај.

Ови мештани незадовољни су и понашањем Шумске управе, пошто се у њиховим двориштима, међу наносима могу видети и велики маркирани пањеви, које нема ко да уклони. Додатни проблем је и што простор где се појављује вода није означен као водоток, па је нејасна надлежност у његовом уређењу.

Председник МЗ задовољан реаговањем надлежних

Са друге стране, Драгиша Аћимовић, председник Месне заједнице Врћеновица, каже да је доста урађено на чишћењу терена, али да киша тренутно омета те радове. Имајући у виду размере штете, сматра да је потребан дужи временски период како би се оне у потпуности санирале. У току разговора, Аћимовић нас је обавестио да је наишао директор Шумске управе и изразио очекивање да ће се и они укључити у отклањање штете. Први човек села додаје да је чуо приче да појединци одбијају помоћ, највероватније из разлога што им није у интересу да се очисти река јер су, претпоставља, самоиницијативно заузели то земљиште.

Vrćenovica

Директор Милошевић : Ангажовали смо сву механизацију 

Директор Јавног предузећа за путеве Алексинац, Милош Милошевић, рекао нам је да је ангажована сва расположива механизација и да су сви путеви оспособљени за саобраћај. Милошевић је спомену и да је било проблема у извођењу радова по приоритетима, пошто су поједини грађани нереално тражили да се чисте прво њихова дворишта, а не саобраћајнице. Ти захтеви, по његовим речима, нису се односили само на прилазе до кућа и стаја, већ и до оних површина које се не користе. Што се тиче конкретног случаја ових незадовољних грађана, директор Милошевић каже да је остало да Шумска управа уклони пањеве и да екипе предузећа ископају спорни водоток у дужини од 50 метара. Уколико то временски услови дозволе, очекује да ће ови радови бити завршени до понедељка.

Vrćenovica

Цела ова прича, која има различита тумачења, у зависности из ког угла се посматра, указује да и грађани као појединци, али и цела друштвена заједница, о проблемима и последицама невремена морају да размишљају много раније и када је стање редовно. Овако, стиче се утисак да сви стихијски реагују, па је разумљиво присуство незадовољства са обе стране. А климатске промене су наша реалност. И о томе треба размишљати.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − seven =