Kačamakijada

У недељу јубиларна „Качамакијада”

Манифестација „Качамакијада – Ој, Мораво” покренута 2009. године са намером да се качамак, старо српско јело не заборави и не потисне са наших трпеза пред налетом специјалитета са других поднебља, у недељу, 5. августа у Моравском Бујмиру имаће своје десето, јубиларно издање.

И овогодишња „Качамакијада” која је овом алексиначком селу обезбедила место на мапи етно приредби у Србији имаће два дела. Регату од Тешице до Бујмира и такмичење у припремању качамака. Окупљање учесника регате је у селу у 10 сати, а старт је пола сата касније испод тешичког моста. Такмичење у кувању качамака почиње у 17 сати, а ове године организатор очекује двадесетак такмичара из различитих средина.

Kačamakijada
Славољуб Благојевић

– Ову јубиларну ‘Качамакијаду’ обележиће и отварање етно куће Благојевића у којој су изложени предмети и старине од пре сто година, а имаће и Галерију слика и икона аутора Бранислава Благојевића. Отварање је у 16 сати – каже члан Организационог одбора Славољуб Благојевић и напомиње да ће етно кућа и Галерија бити отворене за посетиоце и после ове манифестације.

За три првопласирана такмичара обезбеђени су пехари и пригодне награде, а свим учесницима биће додељене захвалнице, с тим да ће, како истиче Благојевић, добра забава и дружење бити највећа награда и такмичарима и посетиоцима. А за добру забаву побринуће се седам културно – уметничких друштава из алексиначке општине.

Како истиче наш саговорник у селу су сви „на ногама” пред недељну манифестацију којом се боре за опстанак овог насеља, али и да људи са стране упознају Моравски Бујмир, мало, али село пуно енергије и вредних људи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + fifteen =