plivanje za Časni krst

U Katun po Časni krst

Na Bogojavljenje, 19. januara, u hladnoj reci usred zime za Časni krst plivaće i najodvažniji Aleksinčani. Praznično nadmetanje počeće tačno u podne u Katunu, koji je već šesti put domaćin. Pre početka takmičenja, od 7 sati ujutru, održaće se liturgija u hramu Svete Petke i osvećenje bogojavljenske vodice u selu Stanci i Gornjem Krupcu.

plivanje za Časni krst
Foto: Iz arhive

Za Časni krst moći će da plivaju i maloletni sugrađani, ali je za njihovo učešće neophodan pristanak roditelja, napominju organizatori Crkvena opština Stanci i separacija „Jakovljević i sin”.

Uključiće se i služba Hitne pomoći, tako da će kandidatima biti provereno opšte zdravstveno stanje pre početka takmičenja. Prošle godine je bilo 16 ili 17 plivača, a ove godine očekujemo isto toliki broj, naravno sa tendencijom da se on poveća – kaže jerej Stefan Milanović.

Opština Aleksinac obezbedila je pehare za prvo, drugo i treće mesto, a onaj ko prvi dopliva do cilja dobiće i krst i novčanu nagradu. Nakon plivanja u hladnoj vodi takmičare i posmatrače ugrejaće kuvano vino i grejana rakija, a u parohijskom domu biće poslužena i divljač kao specijalitet lokalnih lovaca. Sveštenstvo poručuje da mrsna gozba ne treba da iznenadi učesnike jer, iako je petak, na Bogojavljenski dan post nije obavezan.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 4 =