plivanje za Časni krst

U Katun po Časni krst

Na Bogojavljenje, 19. januara, u hladnoj reci usred zime za Časni krst plivaće i najodvažniji Aleksinčani. Praznično nadmetanje počeće tačno u podne u Katunu, koji je već šesti put domaćin. Pre početka takmičenja, od 7 sati ujutru, održaće se liturgija u hramu Svete Petke i osvećenje bogojavljenske vodice u selu Stanci i Gornjem Krupcu.

plivanje za Časni krst
Foto: Iz arhive

Za Časni krst moći će da plivaju i maloletni sugrađani, ali je za njihovo učešće neophodan pristanak roditelja, napominju organizatori Crkvena opština Stanci i separacija „Jakovljević i sin”.

Uključiće se i služba Hitne pomoći, tako da će kandidatima biti provereno opšte zdravstveno stanje pre početka takmičenja. Prošle godine je bilo 16 ili 17 plivača, a ove godine očekujemo isto toliki broj, naravno sa tendencijom da se on poveća – kaže jerej Stefan Milanović.

Opština Aleksinac obezbedila je pehare za prvo, drugo i treće mesto, a onaj ko prvi dopliva do cilja dobiće i krst i novčanu nagradu. Nakon plivanja u hladnoj vodi takmičare i posmatrače ugrejaće kuvano vino i grejana rakija, a u parohijskom domu biće poslužena i divljač kao specijalitet lokalnih lovaca. Sveštenstvo poručuje da mrsna gozba ne treba da iznenadi učesnike jer, iako je petak, na Bogojavljenski dan post nije obavezan.

 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + nineteen =