У Дому културе почели дани славља

„Дани Тихомира Ђорђевића”, посвећени ствараоцу чији су рад и дело обележили научни и културни живот Србије и човеку који је поставио темеље етнологије и балканологије ,почели су синоћ отварањем две изложбе у Арт галерији Центра за културу и уметност.

‒ Вечерас за нас почињу дани славља, дани обележавања 150 година од рођења Тихомира Ђорђевића. Он није рођен овде, али је већи део детињства и ране младости провео у Алексинцу и неке од најзначајнијих подухвата за српску културу покренуо је управо у нашем граду и зато му се ми у Центру за културу и уметност у сарадњи са осталим установама културе одужујемо једном оваквом манифестацијом – рекла је директорка ЦКУ, Маја Радоман Цветићанин и нагласила да би и у културном календару Србије требало да се један дан одреди само за Тихомира Ђорђевића.

Izložba Tihomir Đorđević

Изложба, која кроз документе, фотографије и одломке из изабраних текстова садржи најзначајније податке о животу и раду овог научника и академика, показује и како се приступа науци и свим пословима у проучавању народног живота. Приређивач је Владана Стојадиновић, а добијена је од Народне библиотеке „Његош” из Књажевца.

Друга изложба коју је припремио Срђан В. Стојанчев, новинар и некадашњи председник Српског библиографског друштва, пружа Алексинчанима прилику да виде прва и ретка издања књига, уџбеника. путописа, годишњака и периодичних издања Тихомира Ђорђевића. То је само мали део оного што је иза себе оставио овај етнолог, историчар и универзитетски професор, а у периоду од 1896. до 1940. године оставио је близу хиљаду библиографских јединица.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 7 =