У Алексинцу обележен Светски дан срца

У оквиру обележавања Светског дана срца, здравствена екипа алексиначког Дома здравља данас је на платоу испред Дома културе вршила контролу нивоа шећера у крви и крвног притиска код грађана који су желели да провере своје здравствено стање. Акција је одржана под слоганом „Ојачајте своје срце” и током два сата дежурства, преко сто грађана се одазвало позиву урадивши споменуте анализе. Докторка Сузана Николић, објашњавајући резултате данашње акције, коју је подржала и локална организација Црвеног крста, каже да је код већег броја пацијената примећен повишени крвни притисак и то и код млађе и код старије популације.

Неки пацијенти се већ лече, dr Suzana Nikolićа има и оних без терапије, тако да смо делили савете за даље праћење и контролу њиховог здравственог стања. Људи треба да обрате пажњу на стил живота, на начин исхране, да укључе физичку активност у току дана, макар 30 минута, а пушачима се саветује да оставе цигарете јер је то један од највећих фактора ризика ‒ саветује докторка Николић и додаје да је веома значајно да се крвни притисак редовно контролише и да се лечи, јер се на тај начин смањује ризик од настанка срчаних болести.

Према званичним подацима, од кардиоваскуларних болести прошле године у Србији је преминуло преко 52.000 људи. Глобална статистика показује да се од последица болести срца и крвних судова светска популација годишње смањи за преко 17 милиона становника. С обзиром да је реч о једном од водећих узрока смрти код савременог човека, 2000. године установљен је 29. септембар као Светски дан срца, током кога се широм света спроводе акције у циљу подизања свести становништва да здравим стиловима и редовним прегледима могу спречити настанак и развој ових болести.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 4 =