У Алексиначкој гимназији представљена књига о првој жени у свемиру

Докторка педагошких и комуниколошких наука Марија Ранђеловић представила је данас у Алексиначкој гимназији своју књигу “Валентина Терешкова – прва жена у свемиру”, која је објављена у издању издавачке куће “Пчелица” из Чачка, у едицији  “Наклон женама”. Реч је о књизи која је, како сама ауторка напомиње, намењена младима, али и одраслим читаоцима, која ће их, уз колорне илустрације Игора Крстића, упознати са познатим и мало познатим чињеницама из живота славне Рускиње,  њеним детињством, одрастањем и летом у свемир када је имала само 26 година.

Ауторка књиге Марија Ранђеловић на данашњој промоцији

– Жене су, до можда половине прошлог века, живеле у свету предрасуда, у једном скученом социјалном простору, а до пре 100 година нису имале ни право гласа. Ја сам се пре много година  одлучила да пишем овако ‘мале књиге о великим женама’ које су уклањале предрасуде о женској популацији, које су се кроз живот бориле на различите начине чак и онда када не само окружење, него и сам живот није веровао у њих. Овај серијал о тим женама, које заслужују наклон човечанства, започела сам књигом о Валентини Терешковој, првој жени у свемиру. Јер то што је она урадила био је највећи подухват једне жене у 20 веку. Тим цивилизацијским подухватом, одласком у свемир, она је све жене ставила раме уз раме са мушкарцима – рекла је Марија Ранђеловић и истакла да се овом едицијом захваљује својој мајци и својој баки, које су најзаслужније за оно због чега је данас срећна, а то је снага за суочавање са свим оним што чини живот.    

Овом приликом ауторка је најавила да ускоро у овој едицији излази књига о великом уметнику и симболу женског отпора Фриди Кало, а у плану су и биографије о атлетичарки Вилми Рудолф, о борцу за људска права Рози Паркс…

На промоцији књиге, коју су својим програмом украсили ученици гимназије, говориле су и професорице Маја Петровић и Оливера Војиновић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 5 =