pšenica

Usevi dobri, ne žuriti sa prihranom

Usevi ozime setve trenutno se nalaze u fazi od tri lista do faze bokorenja, u zavisnosti od vremena setve. Usevi, kako pšenice, tako i ječma, su u dobrom kondicionom stanju uprkos ovim visokim temperaturama, tvrde stručnjaci iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Niš, koji su u proteklih nekoliko dana obilazili aleksinačka polja.

Ove visoke temperature pogoduju razvoju biljnih bolesti, pa su na terenu, ovom prilikom, registrovali prisustvo mrežne pegavosti na usevima ječma, dok su na pšenici vidljivi simptomi sive pegavosti. Rđe i pepelnice žita nisu primetili. Kako su bolesti registrovane u malom procentu i sporadično, za sada neme potrebe za hemijskim merama zaštite, smatraju stručnjaci iz PSSS Niš.

Međutim, ako se nastavi ovako toplo vreme bez padavina i u narednom periodu, najverovatnije će dođi do većeg razvoja bolesti i pojave štetočina, a takođe će doći i do isušivanja zemljišta, što će uticati na budući rod. Preporuka proizvođačima je da često obilaze useve i prate promene kako bi se pravovremeno reagovalo na bolesti.

Još jedan savet stručnjaka je da se ne žuri sa prihranom, odnosno primenom azota, jer on podstiče aktivnost biljaka i može doći do smanjenja otpornosti, ako u narednom periodu nastupe niske temperature.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 − 7 =