Vodotok

Уређују се критични водотокови

Резултат нашег односа према природи, посебно према рекама и потоцима, види се након топљења снега и наглог надоласка бујичних вода. Због ђубрета и отпада сваке врсте којима су потоци и канали затрпани, смањује се проток воде што у већини случајева узрокује плављења насеља, пољопривредног земљишта и оштећења путне и комуналне инфраструктуре. По Закону о водама, локалне самоуправе су дужне да доносе годишње Оперативне планове за одбрану од поплава за воде другог реда. Планом мера за одбрану од поплава предвиђено је уређење водотокова а што подразумева чишћење корита од растиња, дрвећа и наноса и обезбеђивање обала.

‒ Нашим Оперативним планом за ову годину предвиђено је уређење 19 деоница водотокова које су означене као критичне. Лепо време и најнижи водостаји на неким рекама иду нам на руку и у протекле две недеље вршени су радови на пет деоница укупне дужине 1060 метара ‒ каже саветник за водопривреду у општини Алексинац, Гордана Миловановић.

Према њеним речима, завршени су радови на деоници Крушјанске реке у дужини од 300 метара. Извршено је отварање протицајних профила, уклањање растиња, обезбеђење леве и десне обале, а једна улица заштићена је каменим набачајем. У Гредетину је уређена деоница Рупског потока у дужини од 500 метара у зони локалног пута све до места где се улива у Радевачку реку. У суседној Доњој Пешчаници били су неопходни радови на деоници дужине 30 метара због поткопавања леве обале Радевачке реке чиме је угрожена падина на којој се налази сеоско гробље.

Уз све ово треба додати и тренутне радове на две деонице Лозначке реке у селу Лознац, једна је дуга 100, а друга 120 метара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =