Uništavajući otpad, uništavamo svoje zdravlje!

Nemarom svojih žitelja aleksinačka sela, kao i većina naselja u Srbiji, umesto oaze čistog vazduha, sve češće postaju sredine u kojima se viori dim od spaljenog otpada. Pale se strnjišta, divlje deponije, plastične ambalaže, gume i ostale suvišne stvari iz seoskih domaćinstava. Dimni oblaci mogu se videti čak i u moravskim naseljima gde postoji organizovano prikupljanje i odvoženje smeća.
Neodgovorno stanovništvo paljanjenje otpada uglavnom obavlja u kasnim popodnevnim satima ili pre najave kiše, što je najgori trenutak zbog visokog atmosferskog pritiska. Štetna garež završava na okolnim poljima kontaminirajući pritom plodove spremne za ubiranje, a da se radi o ozbiljnom zagađenju sredine potvrđaju i stručnjaci.
Dim koji nastaje spaljivanjem otpada na smetlištima je jedna od najopasnijih supstanci, odnosno produkata ljudskog ponašanja i rada. Nastaje materija koja se zove dioksin i ona je kancerogena, mutagena i otrovna. Deluje, zavisno od toga koliko je neko izložen, trenutno kao otrov, deluje kao kancerogen – izaziva u kasnijoj fazi kancerogene bolesti, a i mutagen je – izaziva genetske mutacije na narednim generacijama i potomstvu – kaže Vladimir Nikodijević, samostalni stručni saradnik za ekologiju u Opštinskoj upravi u Aleksincu.
Upozorenja stručne javnosti o štetnosti paljenja u polju i divljih deponija za sada kao da nikoga ne dotiču, a primetna je i pasivnost građana u tim selima, koji radije zatvaraju prozore i povlače se u svoje kuće nego što bi komšijama ukazale na štetne posledice takvog ponašanja.

neadekvatno paljenje otpada
Jedan takav događaj ovih dana zabeležili smo u jednom podjastrebačkom selu.

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 1 =