Umeće posmatranja kroz objektiv

Kako izgleda trenutni presek stvaralaštva aleksinačkih fotografa, može se videti u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost gde je sinoć otvorena 4. Klupska izložba fotografija Foto kluba Aleksinac.  U jednom prostoru 17 autora na 68 fotografija pokazalo je svoju umetničku viziju i dostignuća u savremenoj fotografiji.

Postavku čine radovi Janka Nešića, Jelene Lubarde, Milene Miladinović, Ivane Jorgaćijević, Miloša Arsenijevića, Miroslava Žikića, Marka Miladinovića, Dušana Savovića, Maje Stošić, Nebojše Simovića, Milana Ristića, Borislava Milovanovića, Nevene Živković, Hadži Miodraga Miladinovića i Aleksinčana koji žive i rade u inostranstvu Danijele Andersen (Danska), Dejana Tasića (Švajcarska) i Gorana Dojčinovića (Australija).

Dejan Tasić i Hadži Miodrag Miladinović

Tema izložbe bila je slobodna pa su se autori opredeljivali za pejzaže, prizore urbane svakodnevice, doživljaje sa putovanja, ili su kroz objektiv „lovili“ scene sa pozorišnih dasaka, ostavljajući svoj autorski pristup i pečat.

Iako dominiraju kolorne fotografije sa ili bez dorade, nekoliko autora odbranilo je čast dobre stare crno -bele fotografije koja je itekako zahtevna, pogotovu ako fotograf, pored crnog i belog, izvuče i svih „50 nijansi sive“.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i fotografi na privremenom radu u inostranstvu, Danijela Andersen (Mitrović) i Dejan Tasić.

Danijela Andersen i Hadži Miodrag Miladinović

-Igrom slučaja, moj dolazak u Aleksinac poklopio se sa otvaranjem ove izložbe, tako da sam po prvi put u mogućnosti da prisustvujem samom činu otvaranja i vidim se sa kolegama iz kluba. Oduševljena sam radovima, kvalitetom i inovativnošću mlađih autora, a posebno mi je  drago da je u odnosu na prethodne izložbe mnogo više žena fotografa – kaže Danijela Deni Andersen, koja živi u Kopenhagenu.

I Aleksinčanin Dejan Tasić, koji živi u Tićinu, u Luganu, takođe prvi put prisustvuje otvaranju izložbe svog foto kluba i zadovoljan je kvalitetom i izborom fotografija.

-Kraj u kome ja živim je veoma živopisan, ima neverovatnu prirodu, predivne parkove i to su moji česti motivi, mada fotografišem i predele u Srbiji, ali ih još nisam objavio – rekao nam je Dejan Tasić.

Izložba fotografija će biti otvorena do 20. maja.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 1 =