Уместо ОТИС-а од нове године СРЦА

На данашњој седници Општинског већа чланови овог тела су разматрали више тачака из делокруга њиховог одлучивања, као и већи број докумената за која коначну реч даје општински парламент. Већници су усвојили шестомесечни извештај о извршењу општинског буџета у коме стоји да је од планираних годишњих 1.260.291.806 динара реализовано 552.761.436 динара, што је остварење са 43,7%. Ако се узму и пренета средства и остали приходи од годишњих планираних 1.539.805.309 динара у првом полугодишту остварено је 741.246.492 динара или у процентима 48,1%.

И док је приход остварен приближно колико је планирано, у првих шест месеци, новац из буџета је трошен знатно мање од предвиђеног. Утрошено је 447.787.835 динара што је 28,64% у односу на план. Разлози мањих расхода су, како је образложено, што се у првих шест месеци интензивније спроводе поступци јавних набавки, а плаћање фазних послова врши се након њиховог обављања. За одређене програме који се финансирају из буџета сагласност републичких органа добијена је са закашњењем, па је очекивање да ће се у наредном периоду повећати финансирање активности из буџета, а тиме и расход.

Већници су једногласно подржали одлуку о промени имена општинске организације за туризам и спорт ОТИС која ће се од нове године звати Спортско рекреативни центар Алексинац – СРЦА. Ова установа од наредне године, пре свега, бавиће се управљањем спортских објеката: спортске хале, терена за мале спортове ТАШ, градског фудбалског стадиона и мини пич терена. Област туризма и запослени који се баве овом делатношћу, своје активности наставиће у оквиру Установе за смештај и рекреацију „Липовац”. Алексиначка локална самоуправа је приморана на оваква решења како би испоштовала законске промене.

Веће се сагласило и са одлуком о приступању промени статута општине Алексинац којим би се он ускладио са новим законом из ове области. Након усвајања одлука од стране скупштине општине Алексинац промене ће бити на десетодневној јавној расправи, тако да ће грађани моћи да дају своје сугестије и предлоге. Ово је веома значајно пошто ће се на другачији начин дефинисати многа питања, па и она која се односе на месне заједнице.

Општинска влада подржала је и измену одлуке о Општинском правобранилаштву по којој ће ово тело имати два заменика. Како је образложио актуелни правобранилац Ива Станковић, за годину и неколико месеци стиче услове за пензију и потребно је на време припремити кадар, а оваквим решењима повећава се број кандидата за избор новог председника. Такође, повећан је и број предмета на којима ради овај орган, тако да је у последње четири године годишње од пет до петнаест случајева више.

Чланови Општинског већа су се сагласили и о допуни одлуке о регулисању саобраћаја на путевима на територији општине Алексинац. По њој се предвиђа повећање новчане казне за физичка лица од 1.000 на 3.000 динара, као и могућност уручивања прекршајног налога на лицу места. Веће је усвојило и предлог измене оснивачког акта Јавно комуналног предузећа „Водовод и канализација” којим се адреса седишта мења, уместо Улице Петра Зеца нова адреса биће у Улици Душана Тривунца број 7.

На данашњој седници општинске владе, већином гласова подржан је и предлог о измени програма пословања за ову годину Јавног предузећа за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац у којима се, поред осталог, предвиђа увећање трошкова запослених на име исплате солидарне помоћи у висини од око два и по милиона. Како је речено анексом Колективног уговора који је закључен између Владе Републике Србије и репрезентативног синдиката обавеза је комуналних предузећа да предвиде ова средства. Да ли ће она бити исплаћена зависи од финансијске ситуације. Ако буде новца сваки радник добиће око 41. хиљаду. Како се чуло, остала алексиначка комунална јавна предузећа су солидарну помоћ исплатила или исплаћују у више рата. Већина већника је мишљења да се нађе могућност да и радници путева добију ту помоћ, док је председавајући, председник општине Ненад Станковић, упозорио да ово предузеће за разлику од других користи буџетска средства и оптерећено је финансијским проблемима из ранијег периода и да руководство приликом одлучивања сагледа те чињенице. Станковић је приликом гласања био уздржан.

Коначну реч о овим документима даће Скупштина општине Алексинац, односно о овим предлозима на следећој седници изјасниће се општински одборници.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − four =