Štab

Укинута ванредна ситуација, али се радови настављају

Ванредна ситуација која је пре петнаестак дана проглашена на делу територије општине Алексинац, укинута је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације.

‒ И даље ће јавна предузећа, пре свега, ‘Предузеће за путеве’, затим ‘Водовод и канализација’ и ‘Комуналне услуге’ изводити радове на санацији на самом терену, али пошто се како-тако живот вратио у некакву нормалу, ми смо испунили услов да ванредну ситуацију укинемо. Радићемо наравно и даље у том подручју, чекаће нас озбиљни послови на озбиљним санацијама на инфраструктури – објашњава командат Штаба за ванредне ситуације и председник општине, Ненад Станковић.

Štab
Фото: Са данашње седнице Штаба за ванредне ситуације

Велико невреме, које је у ноћи између 15. и 16. јуна погодило туријски крај општине, подно Малог Јастрепца, оставио је скоро сва насеља у том делу без струје, четири до пет насеља без воде, а путни правци били су оштећени и у великом прекиду. Том приликом оштећен је и држави пут Тешица-Вукања, али и локални путеви. Бујица је текла у више сеоских улица, а највише штете претпрела су насеља Честа, Врћеновица и Копривница. Станковић каже да се све време поступало по одлукама Штаба, како би се постепено живот у туријском делу општине вратио у нормално, односно редовно стање. Најпре су регулисани електромрежа и водоснабдевање, а затим се приступало санацији саобраћајница.

Štab

‒ То подразумева привремену санацију јер су многи објекти, наручито инфраструктурни, претрпели озбиљну штету и захтевају израду пројектне документације, спровођење јавне набавке, а верујем да ћемо ускоро добити и помоћ државе у санирању тих објеката. Том приликом мислим на три моста на реци Турији, на три водопропуста и на један одбрамбени зид у Копривници, где је поток практично ‘појео’ и део пута који користи седам-осам породица као приступ до својих домаћинстава. Дакле, то подразумева уређење корита тих бујичних потока који су нанели највише штете – додаје Станковић.

Štab

Током поплава, поред јавних површина, велики број грађана претрпео је штете на својим приватним поседима. Страдали су усеви, оштећени су стамбени објекти, а под налетом воде, многа дворишта засута су песком, муљем, крупним камењем, дрвећем и осталим материјалима. Командант Штаба за ванредне ситуације каже да ће се грађанима помоћи у санацији штете, у оној мери у којој механизација може да приступи двориштима, али и да њих саме очекује доста посла.
Станковић је подсетио и да је Влада Републике Србије, односно Канцеларија за јавна улагања објавила позив за пријаву штете намењен грађанима. Ова надокнада, по његовим речима, односи се пре свега на оштећење стамбених објеката, којих, како каже, након недавних поплава нема много.

Наредна седница Штаба за ванредне ситуације очекује се крајем ове седмице.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 5 =