Štab

Ukinuta vanredna situacija, ali se radovi nastavljaju

Vanredna situacija koja je pre petnaestak dana proglašena na delu teritorije opštine Aleksinac, ukinuta je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije.

‒ I dalje će javna preduzeća, pre svega, ‘Preduzeće za puteve’, zatim ‘Vodovod i kanalizacija’ i ‘Komunalne usluge’ izvoditi radove na sanaciji na samom terenu, ali pošto se kako-tako život vratio u nekakvu normalu, mi smo ispunili uslov da vanrednu situaciju ukinemo. Radićemo naravno i dalje u tom području, čekaće nas ozbiljni poslovi na ozbiljnim sanacijama na infrastrukturi – objašnjava komandat Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine, Nenad Stanković.

Štab
Foto: Sa današnje sednice Štaba za vanredne situacije

Veliko nevreme, koje je u noći između 15. i 16. juna pogodilo turijski kraj opštine, podno Malog Jastrepca, ostavio je skoro sva naselja u tom delu bez struje, četiri do pet naselja bez vode, a putni pravci bili su oštećeni i u velikom prekidu. Tom prilikom oštećen je i državi put Tešica-Vukanja, ali i lokalni putevi. Bujica je tekla u više seoskih ulica, a najviše štete pretprela su naselja Česta, Vrćenovica i Koprivnica. Stanković kaže da se sve vreme postupalo po odlukama Štaba, kako bi se postepeno život u turijskom delu opštine vratio u normalno, odnosno redovno stanje. Najpre su regulisani elektromreža i vodosnabdevanje, a zatim se pristupalo sanaciji saobraćajnica.

Štab

‒ To podrazumeva privremenu sanaciju jer su mnogi objekti, naručito infrastrukturni, pretrpeli ozbiljnu štetu i zahtevaju izradu projektne dokumentacije, sprovođenje javne nabavke, a verujem da ćemo uskoro dobiti i pomoć države u saniranju tih objekata. Tom prilikom mislim na tri mosta na reci Turiji, na tri vodopropusta i na jedan odbrambeni zid u Koprivnici, gde je potok praktično ‘pojeo’ i deo puta koji koristi sedam-osam porodica kao pristup do svojih domaćinstava. Dakle, to podrazumeva uređenje korita tih bujičnih potoka koji su naneli najviše štete – dodaje Stanković.

Štab

Tokom poplava, pored javnih površina, veliki broj građana pretrpeo je štete na svojim privatnim posedima. Stradali su usevi, oštećeni su stambeni objekti, a pod naletom vode, mnoga dvorišta zasuta su peskom, muljem, krupnim kamenjem, drvećem i ostalim materijalima. Komandant Štaba za vanredne situacije kaže da će se građanima pomoći u sanaciji štete, u onoj meri u kojoj mehanizacija može da pristupi dvorištima, ali i da njih same očekuje dosta posla.
Stanković je podsetio i da je Vlada Republike Srbije, odnosno Kancelarija za javna ulaganja objavila poziv za prijavu štete namenjen građanima. Ova nadoknada, po njegovim rečima, odnosi se pre svega na oštećenje stambenih objekata, kojih, kako kaže, nakon nedavnih poplava nema mnogo.

Naredna sednica Štaba za vanredne situacije očekuje se krajem ove sedmice.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 + 9 =