Ruska crkva

Ugrožen spomenik kulture?

Na području opštine Aleksinac krajem avgusta podignuto je nekoliko spomen-obeležja u znak sećanja na pogibiju ruskih dobrovoljaca, koji su nastradali u Prvom srpsko-turskom ratu 1876. godine, u kome se Srbija borila za oslobođenje svojih porobljenih krajeva. Jedan od tih spomenika, visine četiri i po metra, postavljen je u porti Ruske crkve u Gornjem Adrovcu na nekoliko metara od samog crkvenog zdanja.

spomenik Ruska crkva Prema pisanju dnevnog lista Politika, obeležja su podignuta zahvaljujući aktivnostima Udruženja „Srpski veterani” i Saveza kozaka Balkana. I dok postoji opšte mišljenje da ovi borci za slobodu našeg naroda treba da imaju spomen-obeležje, deo javnosti, kako stručne tako i opšte, smatra da izabrano mesto nije najadekvatnije. Mnogi sagovornici, sa kojima smo razgovarali, mišljenja su da ovako postavljen spomenik ugrožava ambijent oko same crkve, a i da je u suprotnosti sa određenim kanonskim pravilima koja predviđaju da obeležja žrtava budu što bliža oltaru, u ovom slučaju iza crkve.

O ovoj temi i zvaničnici i građani nerado pričaju navodno da se ne bi zamerili nekom moćnom, ne znajući ko stoji iza cele ove akcije. Želeći da ovaj spomenik trajno ostane u velikoj crkvenoj porti i da nakon nekoliko decenija ne doživi prisilno uklanjanje zbog neposedovanja dozvole za njegovo postavljanje, i iz već navedenih estetskih razloga, naša redakcija se obratila za mišljenje nadležnim institucijama.

Ceo tekst možete pročitati u novom broju AL novina

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + 13 =