Три деценије Хитне помоћи

Они који раде и дању и ноћу, на високим температурама али и на дебелом минусу, који прелазе и по 300.000 километара годишње, данас су обележили 30 година постојања. Реч је о алексиначкој Служби хитне медицинске помоћи, која је основана 1. новембра 1987. године. Тим поводом у просторијама ове службе одржана је пригодна свечаност којој су поред здравствених радника, представника бројних установа, присуствовали и челници локалне самоуправе.

Говорећи о обиму рада ове службе, начелница, др Звездана Антић, је то илустровала подацима да је Служба хитне медицинске помоћи у прошлој години имала 16.083 прегледа у амбуланти и 4054 интервенција на терену, док је санитетским транспортом превежено 6147 болесника, што је више од 300.000 пређених километара. И показатељи за шест месеци ове  године, као и тенденција раста одређених болести, како је навела, говоре да ће се обим послова службе повећавати.

– Први начелник Службе хитне медицинске помоћи био је др Драган Васић. Било је то време када смо били пуни ентузијазма и принуђени на пуно импровизација. Тада је радило пет лекара и начелник и када би екипа изашла на терен нико од лекара не би остао у амбуланти, па смо морали да на врата окачимо папир на коме јеписало ‘На терену смо’. Први санитети су били заправо преправљени путнички аутомобили који нису били адекватни за пружање једне високо стручне хитне медицинске помоћи. Проблем је представљо и само један возач, јер кад би он отишао да нешто одвезе из болнице, екипа није могла да изађе на терен – рекао је за наш сајт један од претходних начелника, прим. др Мирослав Миљковић.

Доктор Зоран Минић – некадашњи начелник Хитне помоћи, а од данас пензионер

Данас, 30 година касније, ова служба је и технолошки и кадровски опремљенија за пружање хитне медицинске помоћи – сматра садашњи начелница ове службе др Звездана Антић. У прилог томе иде и чињеница да је служба недавно добила два нова апарата – дефибрилатор и дванаестоканални ЕКГ, као и то да су санитетска возила опремљена по свим светским стандардима.

– Непрекидно радимо 24 часa дневно, покривамо град и 72 насеља у општини, као и коридор 10, од Дражевца до Појата. Током ноћи у амбуланти имамо у просеку 45 прегледа. Имамо и велики број транспорта, јер наше пацијенте превозимо и до клиничких и других здравствених центара широм Србије. Имамо стручан кадар, али је то опет недовољно. У плану нам је да коначно добијемо и другу екипу, али то, наравно, зависи од ресорног министарства – каже за Алпрес др Звездана Антић.

На данашњој свечаности уручене су захвалнице појединцима и установама, а једна захвалница припала је дојучерашњем начелнику, а сада пензионеру др Зорану Минићу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =