Tri decenije Hitne pomoći

Oni koji rade i danju i noću, na visokim temperaturama ali i na debelom minusu, koji prelaze i po 300.000 kilometara godišnje, danas su obeležili 30 godina postojanja. Reč je o aleksinačkoj Službi hitne medicinske pomoći, koja je osnovana 1. novembra 1987. godine. Tim povodom u prostorijama ove službe održana je prigodna svečanost kojoj su pored zdravstvenih radnika, predstavnika brojnih ustanova, prisustvovali i čelnici lokalne samouprave.

Govoreći o obimu rada ove službe, načelnica, dr Zvezdana Antić, je to ilustrovala podacima da je Služba hitne medicinske pomoći u prošloj godini imala 16.083 pregleda u ambulanti i 4054 intervencija na terenu, dok je sanitetskim transportom preveženo 6147 bolesnika, što je više od 300.000 pređenih kilometara. I pokazatelji za šest meseci ove  godine, kao i tendencija rasta određenih bolesti, kako je navela, govore da će se obim poslova službe povećavati.

– Prvi načelnik Službe hitne medicinske pomoći bio je dr Dragan Vasić. Bilo je to vreme kada smo bili puni entuzijazma i prinuđeni na puno improvizacija. Tada je radilo pet lekara i načelnik i kada bi ekipa izašla na teren niko od lekara ne bi ostao u ambulanti, pa smo morali da na vrata okačimo papir na kome jepisalo ‘Na terenu smo’. Prvi saniteti su bili zapravo prepravljeni putnički automobili koji nisu bili adekvatni za pružanje jedne visoko stručne hitne medicinske pomoći. Problem je predstavljo i samo jedan vozač, jer kad bi on otišao da nešto odveze iz bolnice, ekipa nije mogla da izađe na teren – rekao je za naš sajt jedan od prethodnih načelnika, prim. dr Miroslav Miljković.

Doktor Zoran Minić – nekadašnji načelnik Hitne pomoći, a od danas penzioner

Danas, 30 godina kasnije, ova služba je i tehnološki i kadrovski opremljenija za pružanje hitne medicinske pomoći – smatra sadašnji načelnica ove službe dr Zvezdana Antić. U prilog tome ide i činjenica da je služba nedavno dobila dva nova aparata – defibrilator i dvanaestokanalni EKG, kao i to da su sanitetska vozila opremljena po svim svetskim standardima.

– Neprekidno radimo 24 časa dnevno, pokrivamo grad i 72 naselja u opštini, kao i koridor 10, od Draževca do Pojata. Tokom noći u ambulanti imamo u proseku 45 pregleda. Imamo i veliki broj transporta, jer naše pacijente prevozimo i do kliničkih i drugih zdravstvenih centara širom Srbije. Imamo stručan kadar, ali je to opet nedovoljno. U planu nam je da konačno dobijemo i drugu ekipu, ali to, naravno, zavisi od resornog ministarstva – kaže za Alpres dr Zvezdana Antić.

Na današnjoj svečanosti uručene su zahvalnice pojedincima i ustanovama, a jedna zahvalnica pripala je dojučerašnjem načelniku, a sada penzioneru dr Zoranu Miniću.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × five =